Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для ВПО створили комплексну програму підтримки: яку допомогу вона пропонує

Внутрішньо переміщені особи можуть розраховувати на безплатні консультації, тренінги та менторську підтримку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ментори допомагатимуть ВПО шукати роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З часу початку повномасштабної війни чимало українців втратили роботу. Хтось був змушений переїхати в безпечні регіони, а комусь не пощастило потрапити під скорочення. Якою би не була причина, безробіття серед ВПО набуло серйозних масштабів. Щоб допомогти нашим громадянам працевлаштуватися, існує проєкт "Професійна орієнтація. Кар’єра. Підприємництво".

Про це розповіла пресслужба Мінреінтеграції.

Комплексну підтримку надаватимуть всім українцям, які залишилися без роботи через вимушену зміну місця проживання. Програма реалізується компанією Booster Development за сприяння USAID. Основна мета проєкту – супроводжувати учасників у процесі працевлаштування та сприяти їхній адаптації до умов регіону.

Всього заплановано три етапи програми:

  • індивідуальні консультації щодо професійного визначення;
  • тренінги та менторська підтримка;
  • участь у відкритих заходах з ознайомлення із новими професіями.

Плюс учасники матимуть змогу користуватися послугами фахівців на лінії психологічної підтримки. Всі послуги повністю безоплатні. Доєднатися до проєкту можуть:

  • повнолітні внутрішньо переміщені особи;
  • ветерани та члени їхніх родин;
  • люди з інвалідністю;
  • особи, які через війну покинули рідний регіон, але вже повернулися (наразі не мають статусу ВПО);
  • мешканці деокупованих територій;
  • інші категорії людей, які постійно проживають у підконтрольних Україні населених пунктах, але втратили роботу внаслідок війни;
  • наші громадяни, позбавлені джерел постійного доходу, але які шукають нові можливості для працевлаштування чи навіть започаткування власної справи.

Команда фахівців обіцяє учасникам допомогу з пошуками місця роботи, перепрофілюванням, оформленням трудового договору, відновленням підприємницької діяльності тощо.

Як держава підтримує ВПО фінансово

Раніше ми розповідали, що на засіданні Кабінету Міністрів 15 вересня було затверджено проєкт Державного бюджету на наступний рік. Відповідно до тексту документу, на виплати для внутрішньо переміщених осіб передбачили 16,5 мільярда гривень. Отже держава буде продовжувати надавати ВПО всебічну підтримку, хоча збільшення регулярних виплат не заплановано.

Переселенці надалі матимуть по 2 000 грн кожного місяця на одну особу та 3 000 грн на дитину до 18 років чи людину з інвалідністю. Визначені суми надходять на спеціальні рахунки після 15 та 28 числа.

Окрім фінансової допомоги, для українців, що вимушено переїхали в іншу область, діє волонтерська програма "Прихисток", спрямована на пошуки тимчасового житла зі сприятливими умовами. Плюс внутрішньо переміщені особи можуть розраховувати на часткове погашення житлово-комунальних послуг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні виплати втратила ще одна категорія ВПО та розповідав, чому Кабміну довелося вибачитися. Також ми повідомляли, як отримати статус ВПО без прописки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.