Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова допомога в Чехії: хто з українців може отримувати 10 000 грн щомісяця

Важливою умовою отримання коштів є наявність дійсного тимчасового захисту, виданого відповідно до Lex Ukraine V

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським дітям у Чехії будуть виплачувати кошти

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці в Чехії, які виховують і піклуються про дітей з інвалідністю, можуть подати заявку на отримання щомісячної фінансової допомоги. Кошти належать саме дітям, але оформити виплати мають батьки чи опікуни.

Про це йдеться на офіційному сайті ЮНІСЕФ.

Ініціативу також реалізовує Чеський Червоний Хрест у координації з Міністерством праці та соціальних справ (MoLSA). Метою програми є надання підтримки українським дітям, які втекли від війни та отримали тимчасовий захист у Чехії. Гроші нараховують особам з інвалідністю віком до 17 років у розмірі 6 600 крон кожного місяця (10 000 грн).

Щоб вашу заявку розглянули, потрібно відповідати визначеним критеріям, зокрема:

  • бути законним опікуном дитини з інвалідністю;
  • мати тимчасовий захист, виданий чеською владою;
  • проживати на момент звернення у Чеській Республіці;
  • проживати разом із дитиною в одному домогосподарстві;
  • доглядати й виховувати дитину.

Якщо зі вказаними критеріями проблем немає, потрібно заповнити форму реєстрації. Також доступні варіанти викликати представників програми додому для реєстрації у програмі чи самостійно відвідати пункт прийому.

Необхідно мати при собі деякі документи, інакше реєстрація вважатиметься недійсною:

  • паспорт громадянина України;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • українське посвідчення дитини з інвалідністю;
  • дійсну медичну картку;
  • документ про тимчасовий захист дитини;
  • документ, який підтверджує, що ви є законним представником дитини.

Зауважимо, за відсутності медичної довідки чи її прострочення програма забезпечить безплатну оцінку інвалідності лікарем-терапевтом.

Чехія платитиме за повернення додому

Раніше ми розповідали, що чеський уряд має намір додатково допомагати українцям, які хочуть повернутися додому. Для цього розробляють поправки до закону Lex Ukraine. Йдеться, звісно, не про примусове виселення чи депортацію, а про добровільне бажання наших громадян жити в Україні.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні. Хоча ситуація в Україні ще не задовільна, доречно запропонувати підтримку тим, хто зацікавлений у повернені додому", – уточнили ініціатори поправки.

Відомо, що станом на серпень 2023 року в Чехії перебувають 360 900 біженців. Вони отримують підтримку від держави й можуть забезпечувати себе базовими потребами. Наразі немає точної інформації, скільки виплачуватимуть в рамках нової програми допомоги, адже це буде компенсація витрат, пов’язаних із поверненням до України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта запровадила послугу доставки в Чехії та розповідав, скільки коштує та що можна відправити. Також ми повідомляли, що в Чехії занепокоїли заявою щодо війни в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.