Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям за кордоном виплачуватимуть кошти: де можна отримати до 1 000 євро

Орендувати квартиру на довгий термін дуже важко через низку проблем, зокрема, велику вартість і необхідність внесення застави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Литві будуть виплачувати кошти для оренди житла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які тимчасово переїхали в Литву і мають дозвіл на проживання чи картку від міграційної служби, можуть отримати фінансову допомогу від Міжнародної організації з міграції у Вільнюсі (МОМ). Кошти потрібні для часткового покриття оренди житла, з чим у багатьох наших громадян виникають проблеми.

Про це пише місцеве видання lrt.lt.

Допомога у вигляді фінансових нарахувань буде надходити протягом двох місяців. Як уточнили в МОМ, приблизно 73% українців зазнають труднощів із пошуком довгострокової оренди житла. Оскільки держава не надає підтримку, громадяни з інших країн повинні або самостійно знаходити та оплачувати квартири, або жити у родичів/друзів.

Плюс більшість українців, які втекли у Литву від війни, не мають змоги орендувати житло з огляду на низку проблем. Перша – ціни далеко не бюджетні. Друга – необхідно одразу заплатити за перший та останній місяць (в Україні діють такі ж правила). Третя – доходів не вистачає на базові потреби та проживання.

"Ми сподіваємося, що цей захід допоможе українцям легше інтегруватися в Литві, особливо тим, хто працевлаштований і намагається самореалізуватися", – уточнив Ейтвідас Бінґяліс, голова Представництва МОМ у Литві.

Суть допомоги в тому, що сім’ям виплачуватимуть одноразові суми для часткового покриття першого та останнього місяця оренди. Передбачається виплата 70% вартості, вказаної у договорі, але не більше ніж 504 євро на місяць. Тобто загалом можна розраховувати на 1 008 євро. Звісно, цільові витрати будуть відслідковуватися, тож купити щось на отримані кошти українці не зможуть.

Також у Міжнародній організації з міграції у Вільнюсі визначили пріоритетні категорії населення для отримання допомоги, а саме:

  • сім'ї з дітьми;
  • вагітні жінки;
  • люди старше 60 років;
  • родини, в яких є особи з інвалідністю.

Важливою умовою подання заявки є наявність дозволу на проживання у Литві чи картки від міграційної служби. Також потрібно мати договір оренди мінімум на 6 місяців, підписаний щонайменше за 40 робочих днів до звернення.

Зимові набори для українців від ООН

Раніше ми розповідали, що Кластер ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні забезпечить близько мільйона осіб спеціальними зимовими наборами. Вони міститимуть речі, необхідні для комфорту і тепла під час морозів і потенційних вимкнень електроенергії. У набір входитимуть:

  • зимові високотемпературні ковдри;
  • матраци;
  • покривала;
  • електричні та твердопаливні обігрівачі.

На ці потреби Кластер ООН витратить 200 млн доларів. Також у планах організації – надати українцям дрова та вугільні брикети в якості іншого виду допомоги взимку. Але спершу обсяги узгоджуватимуть з гуманітарними партнерами, які відповідальні за купівлю та постачання ресурсів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям виплатять нову фінансову допомогу та розповідав, хто зможе отримати гроші. Також ми повідомляли, що уряд змінив умови отримання одного із видів допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.