Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переселенці можуть втратити виплати – як цьому запобігти

Розповідаємо, як внутрішньо переміщеним особам не втратити грошову допомогу від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ВПО зобов'язані пройти перевірку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), отримують фінансову допомогу від держави. Однак, щоб людині продовжили виплачувати гроші, вона має пройти перевірку, яка здійснюється Національною соціальною сервісною службою. У разі ігнорування цієї вимоги громадянин втратить право на допомогу.

Як переселенцям не втратити виплати, розповіли в Telegram-каналі "Ти ж Юрист".

Які існують підстави для проведення перевірки ВПО

Перевірка фактичного місця проживання ВПО може проводитися з наступних підстав:

  • якщо людина зареєстрована як ВПО в одній громаді, але фактично проживає в іншій;
  • отримання сповіщення від органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, громадських об’єднань чи фізичних осіб про зміну фактичного місця перебування ВПО;
  • результатів аналізу документів та інформації, які переселенець надав при подачі заяви на фінансову допомогу.

Важливо зазначити, що людину мають попередити про проведення перевірки за два дні. Якщо на момент перевірки переселенця не було за фактичним місцем проживання, у нього є 14 днів, щоб звернутися до органу соціального захисту населення та пояснити цю ситуацію.

Як підтвердити причини відсутності

Протягом 30 днів людина може принести до органу соцзахисту документи, які підтверджують причини відсутності за місцем проживання. В іншому випадку нарахування фінансової допомоги може бути тимчасово припинено.

Оновлення інформації

Якщо переселенець змінив місце фактичного проживання, контактний номер телефону або не вказав номер квартири під час реєстрації, то йому потрібно надати відповідну інформацію. Це можна зробити, звернувшись до органу соціального захисту населення.

Яка категорія ВПО втратила виплати

Внутрішньо переміщені особи, які залишилися в Україні та мають зруйноване житло, тимчасово припинили отримувати виплати від держави. Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що це сталося в рамках верифікації ВПО, яка почалася з 1 серпня. Автоматична зупинка нарахувань була викликана недоліками у взаємодії двох реєстрів — зруйнованого житла і внутрішньо переміщених осіб.

Раніше ми повідомляли, з якими проблемами зіштовхуються ВПО при працевлаштуванні. Також ми писали, що хочуть запровадити для переселенців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.