Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виховання чи потурання? Як кишенькові гроші впливають на дитину

Разом з експертом детально розповідаємо про правильне фінансове виховання дітей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Важливо дитину навчати фінансовій грамотності

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Правильно поводитися з грошима можуть не всі, а тому важливо ще змалечку починати привчати дитину до кишенькових коштів. Адже так вона зможе одразу вчити фінансову грамотність та лише збільшуватиме свої заощадження вже в дорослому житті.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка з фінансів Інна Старченко.

Що буде, якщо не давати дитині кишенькових грошей

Насправді гроші – це один зі способів взаємодії зі світом. А кишенькові кошти – це тренажер, який вчить поводитися з ними.

Саме тому батькам важливо зрозуміти, що чим раніше дитина навчиться поводитися з грошима, то тим краще у неї будуть навички для майбутнього дорослого самостійного життя. У випадку, якщо не отримати цей практичний досвід змалечку, то треба буде його набувати у дорослому житті. Однак памʼятайте, що ціна помилки в такому віці буде значно вищою.

Якою має бути фінансова грамотність дитини

Раніше ми вже розповідали про те, що незалежно від вашого стану важливо дитину навчати фінансовій грамотності, аби в майбутньому вона вміла правильно та розумно поводитися з грошима. Саме тому у цьому процесі варто дотримуватися кількох правил.

  • Незалежно від свого фінансового стану, батьки можуть виховати фінансово успішних або фінансово неуспішних дітей. І роль батьків у цьому дійсно значна.
  • Фінансове виховання дітей починається приблизно з 1 року. Це той час, коли малеча вчиться ходити та проявляє цікавість до іграшок.
  • Іграшки – це перші гроші для дітей. Якщо є фінансова можливість, сміливо можна купувати усі іграшки, які просить малюк. Через іграшки у нього формується відчуття, що він може отримати все, що забажає.

Зверніть увагу, якщо ви не хочете або не можете купити іграшку, яку просить дитина, то важливо правильно відмовити, аби не сформувати негативну грошову установку, яка в майбутньому принесе чимало проблем. Деталі про правильне фінансове виховання дітей читайте тут в нашому матеріалі.

Коли може знадобитися фінансова подушка безпеки

Здебільшого вона потрібна саме на непередбачувані витрати. В житті завжди можуть статися ситуації, які потребують додаткових та незапланованих витрат. Наприклад, несправність домашньої техніки, неочікувана важлива поїздка, запрошення на день народження або весілля тощо.

Тому потрібно завжди бути готовим до того, щоб у вас знайшлися кошти на закриття певних додаткових потреб. А про інші потреби читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.