Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова подушка має бути в кожного: як правильно сформувати заощадження

Розповідаємо, коли можуть знадобитися такі заощадження та як правильно вирахувати потрібну суму

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для формування фінансової подушки потрібно проаналізувати свої витрати

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фінансова подушка безпеки, як правило, передбачена для забезпечення невідкладних витрат. Такі кошти використовуються у випадку виникнення непередбачуваних обставин.

Про це повідомляє фінансовий портал "Фінкульт" у Facebook.

Коли може знадобитися фінансова подушка безпеки?

  • Непередбачувані витрати

В житті завжди можуть статися ситуації, які потребують додаткових та незапланованих витрат. Наприклад, несправність домашньої техніки, неочікувана важлива поїздка, запрошення на день народження або весілля тощо. Тому потрібно завжди бути готовим до того, щоб у вас знайшлися кошти на закриття певних додаткових потреб.

  • Втрата доходу

Це один з найважливіших аспектів формування фінансової подушки безпеки, адже на роботі може відбутися скорочення штату, або компанія може оголосити банкрутство тощо. Тож, певні збереження допоможуть чітко зосередитися на пошуку нового робочого місця, не думаючи про кошти.

  • Стан здоров’я

У такому випадку це може бути зубний біль, отруєння, звичайна простуда. Медичні витрати можуть певним чином похитнути ваш бюджет.

  • Наявність психологічного комфорту

Зазвичай люди, які мають фінансову подушку безпеки, не переймаються щодо якихось непередбачуваних ситуацій, адже вони заздалегідь потурбувалися про свій фінансовий стан.

  • Фінансова незалежність

Така подушка безпеки забезпечить вам фінансову незалежність від різних позик та кредитів у певних кризових ситуаціях, які потребують додаткових витрат.

Як розрахувати суму таких заощаджень?

Фінансові експерти зазначають, що насамперед потрібно здійснити аналіз власних витрат. Після того, як ви визначилися з сумою, потрібно її помножити на потрібну кількість місяців, протягом яких може знадобитися подушка безпеки.

"Наприклад, щомісячні витрати сім'ї із двох осіб становлять 15 000 гривень. Суму витрат потрібно зарахувати до фінансової подушки безпеки, адже саме ця сума дозволятиме комфортно почуватися у разі непередбачуваних ситуацій. Тож, розмір таких заощаджень, скажімо, на пів року становитиме: 15 000 гривень х 6 місяців = 90 000 гривень", – йдеться у повідомленні фінансового порталу.

Коли можна починати вчити дітей фінансової грамотності?

Насправді вивчення правил фінансової грамотності може починатися на різних етапах. Тобто, це може відбуватися як з дитинства, так і в період підліткового віку дитини. Ба більше, не пізно навіть починати заглиблюватися у формування фінансової освіченості під час навчання в університеті.

Більше про те, як саме навчити дітей фінансової грамотності, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які фінансові питання треба закрити до 40 років. Також ми писали, як зберігати гроші та одночасно збільшувати капітал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.