Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вигідного курсу долара не чекати? Що буде з валютою протягом наступного тижня

Експерт пояснив, які чинники впливатимуть на курсові коливання протягом наступного тижня, 8-14 травня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня лише один чинник може суттєво вплинути на зміну курсу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже кілька днів поспіль в обмінних пунктах українці спостерігають, що курс долара перебуває у досить стабільному стані. Так, курсові коливання присутні, але вони незначні та зазвичай відбуваються в межах кількох копійок. Проте, чи залишиться у такому стані курс долара протягом наступного тижня, 8-14 травня?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чого чекати від курсу долара наступного тижня?

Наразі є певні загрози посилення ракетних ударів з боку РФ, тому не можна виключати того, що у такому разі курс долара може зрушити з місця та змінити свої показники у бік зростання.

Але, що стосується монетарних якихось проблем, то я не передбачаю якихось стрімких рухів курсу долара в ту чи іншу сторону. Тобто, якщо ракетні обстріли не посиляться, то все залишиться на такому ж рівні, що й зараз.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Це єдиний чинник, який наразі може змусити курс долара значно змінювати свої показники. Якщо його не враховувати, то протягом наступного тижня, 8-14 травня, курсові коливання можливі в межах 37,5-38 гривень за долар.

Чи можуть українці бути впевнені у майбутній стабільності курсу долара?

Олексій Плотніков зазначив, що на коливання курсу впливають зокрема попит та пропозиція, але наразі попит на долар досить вгамований. Звісно, що курс може рухатися у різні напрямки, але зараз немає ніяких передумов для того, щоб через кілька тижнів він зріс до 60 гривень.

В Україні зараз є достатньо валюти, оскільки ми продовжуємо отримувати грошову допомогу від західних партнерів. До того ж у квітні НБУ продав менше валюти, ніж продавав на початку війни. Це певним чином свідчить про те, що зараз шаленого попиту на долар нема, тому найближчим часом не варто очікувати чогось непередбачуваного, – каже експерт.

Поки що ситуація на валютному ринку більш менш стабільна, й вона залишатиметься такою у найближчому майбутньому.

Чому український ринок залежний від долара?

На українському ринку можна побачити багато імпортних товарів, які закуповуються за іноземну валюту. Експерт пояснив, що, якщо дорожчає долар, то дорожчає і купівля імпортних товарів, а це призводить до того, що вони починають підійматися в ціні й у роздрібній мережі в Україні.

Раніше ми розповідали, як події на фронті впливають на долар. Також ми писали, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.