Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купувати долари невигідно? Чому різко знизився попит на валюту

З'ясовували, чому громадяни стали частіше відмовлятися від купівлі іноземної валюти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці почали менше купувати доларів - НБУ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці у квітні значно скоротили купівлю долара в порівнянні з березнем.

Про це йдеться в даних, які опублікував Національний банк України.

Скільки валюти продали та купили у квітні

У квітні 2023 року населення нашої країни продало комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на 1 335,4 млн доларів (в еквіваленті) і купило на 1 559,6 млн доларів. Чиста купівля валюти склала 224,2 млн доларів.

Таким чином, у квітні українці скоротили купівлю валюти на 200,1 млн доларів порівняно з березнем, коли вони купили 424,3 млн доларів.

Всього від початку 2023 року громадяни продали валюти на 5 064,1 млн доларів і купили на 6 781,4 млн доларів. Чиста купівля склала 1 717,3 млн доларів.

Отже, чистий попит на безготівкову валюту скоротився до 19,4 млн доларів (147,1 млн доларів у березні). Цю валюту українці купують у банках за курсом, близьким до офіційного (36,6 гривні плюс комісія). Оскільки у квітні на готівковому ринку курс упав до 38 гривень, ці операції майже втратили сенс.

Що буде з доларом протягом поточного тижня

Протягом поточного тижня, 1-7 травня, готівковий курс долара не зазнає значних змін. Зрозуміло, що офіційний курс залишатиметься незмінним, а ось курс долара в обмінних пунктах коливатиметься в межах 37,5-38 гривень, повідомив журналісту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Експерт зазначив, що наразі він не бачить причин для суттєвих курсових коливань, адже за минулий тиждень курс долара не знецінився, а також не здорожчав. Тому, скоріш за все, протягом 1-7 травня критичних змін не станеться.

На стабільність курсу впливають багато чинників, серед яких західна допомога, виплата зовнішніх боргів та попит на іноземну валюту, але наразі ці чинники не працюють. Зараз немає додаткового попиту та необхідності скуповувати долар, тому попит на нього буде таким самим, як й минулого тижня.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Яким буде курс долара у травні 2023 року?

За словами Олексія Плотнікова, наразі не спостерігається якихось особливих подій, які б вплинули на зростання чи падіння курсу долара. У травні може бути певна тенденція до незначного зростання курсу долара, скоріш за все, коливання відбуватимуться в межах 38,5-39 гривень.

Також економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ зазначив, що завдяки міжнародній фінансовій підтримці карколомних курсових стрибків на валютному ринку не очікується. Ця допомога безпосередньо компенсує проблеми, які повʼязані з експортом зерна.

Проте, якщо у травні зерновий коридор може бути призупинено, то це певним чином створить додаткові ризики, але своєю чергою запобіжник у вигляді міжнародної фінансової допомоги й потужних резервів буде спрацьовувати, а тому ситуація буде вирівнюватися.

Раніше ми зазначали, яка ситуація на валютному ринку в вівторок, 2 травня. Також сайт Pro Гроші розповідав, як валютні зміни впливають на доходи українців. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.