Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без курсу долара: чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях

За словами експерта, було б краще, аби в Україні все оцінювалося виключно в національній валюті

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні має зрости довіра до національної валюти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує національна валюта – гривня. Однак навіть за 31 рік незалежності деякі сфери й досі рахують все у доларах. Нерухомість, автомобілі та інші серйозні покупки теж в більшості випадків відбуваються в іноземній валюті.

Про те, чому і досі так відбувається та як це відображається на національній валюті, розповів у коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Це скоріше традиції, які закладалися ще в 90-х роках, коли у нас там у 92-93-тіх роках була 10 000% інфляція на рік. Треба враховувати те, що час від часу наша національна грошова одиниця стрімко знецінюється. Ми можемо навести в приклад 1998, 2005, 2008, 2015, 2022 роки. Тобто, такі моменти, коли знецінювалася гривня досить відчутно. Тому, як правило, все фіксується поки для розуміння цінового фактора в іноземній валюті, – говорить експерт.

У тих країнах, де національна валюта стабільна, а такої інфляції, як в Україні, не було дуже давно чи взагалі її не було, то там все рахується в національній валюті.

Було б краще, якби у нас це було виключно в гривнях. У такому б випадку зросла б довіра населення до національної валюти, а стабільність гривні була багаторічна. Але в умовах інфляції, а особливо в умовах фінансових криз, ми маємо те, що відбувається зараз, – додав експерт.

Чи залишиться гривня національною валютою після вступу України в ЄС

Заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук стверджує, що після інтеграції з ЄС Україна не буде готова відмовиться від гривні на користь євро ще досить тривалий час.

Є приклад країн Південної Європи, які увійшли до Єврозони, а саме:

  • Греція;
  • Португалія.

Вони зіштовхнулися з багатьма проблемами в монетарній сфері. Якщо їх порівнювати з країнами, які залишили власні валюти, зокрема з Чехією та Польщею, то вибір буде явно на користь останніх.

"Від своїх колег з центробанків цих країн я ще 10-15 років тому чув про плани увійти до Єврозони, але наразі ці плани виглядають ефемерними. Тобто в них є це зобов’язання, але це питання довгострокової перспективи. Поки що вони не роблять якихось конкретних кроків для введення євро", – говорить експерт.

Детальніше про цю тему ви можете прочитати в нашому матеріалі.

В Україні Е-гривня може замінити паперові гроші

Електронну форму грошової одиниці – е-гривню, планують запустити вже у 2023 році. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, ця ідея вже була озвучена керівництву Національного банку.

Ба більше, платформа Stellar Development Foundation вже розробила перші транзакції е-гривні на блокчейні. Деталі – тут.

Раніше ми розповідали, що офіційний курс євро в Україні вперше перевищив 40 гривень. Також ми пояснювали, що відбудеться з економікою, якщо Україна вступить до НАТО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.