Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ви автори свого життя? Як стати багатим завдяки мисленню

Розуміння ситуації та довгострокове мислення – є фактично фінансовою грамотністю

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ваше мислення може відрізнятися

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти вже неодноразово стверджують, що для того, аби мати більше заощаджень, варто не тільки багато працювати, але і на психологічному рівні правильно мислити. Адже установки бідних та багатих людей досить різні.

Про це сайту Pro Гроші розповів наставник власних фінансів Ілля Постоєнко.

Як мислять бідні люди

Насамперед мислення відрізняється програмами та установками. Бідні люди зазвичай жертви обставин. Здебільшого вони звинувачують всіх у своїх невдачах. Кого завгодно, але не себе.

Вони завжди шукають гарантії та кажуть, що все і так знають, таким чином закривають себе від можливостей.

Як мислять багаті люди

Ці люди зазвичай автори свого життя. Вони створюють можливості та працюють навіть за поганих обставин. Однак паралельно навіть у таких ситуаціях навчаються чомусь новому.

Так, тут має бути певна воля, оскільки працюючи в довгу може не бути результатів одразу, але трохи терпіння та дисципліни – і ось він, великий успіх. Ви знаєте скільки було розбито ракет перед тим, як Ілону Маску вдалось зробити керовану посадку? Саме це розуміння ситуації та довгострокове мислення – є фактично фінансовою грамотністю, якій я навчаю, – каже експерт.

Що робити, аби збільшити ваш бюджет

Ми вже розповідали про те, що більшість повсякденних звичок українців "зʼїдають" їхні гроші. Для того, щоб цьому запобігти, варто дотримуватися кількох правил.

Наприклад, використовуйте картки на знижки при покупках. Вони вам дозволять зекономити гроші, адже замість того, аби платити повну вартість за товар, ви можете віддати лише 90 чи 80% від суми. Також краще купувати деякі продукти гуртом. У такому випадку ви заплатите дещо меншу ціну, ніж купуючи їх у роздріб.

Детальніше про дієві методи заощадження читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Як позбутися залежності від імпульсивних покупок

Раніше ми вже розповідали про те, як побороти бажання купити непотріб. Аби не стати жертвою маркетингу та вести ефективне бюджетне планування, варто перед кожною дією, пов’язаною з витратами, поставити собі кілька запитань і відповісти чесно.

  1. Чи я буду використовувати цю покупку регулярно?
  2. Чи все я маю, щоб використовувати цю річ?
  3. Чи поєднується річ з іншими в моєму гардеробі/домі?
  4. Якщо я це куплю, то почуватимуся некомфортно?
  5. Якщо я нікому не покажу і не розповім про покупку, її ніхто ніколи не побачить – чи потрібна вона в цьому випадку?

Детальніше про імпульсивні покупки ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.