Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стабільний заробіток на грантових програмах – чи можливо це та як почати

Періодичне використання своїх професійних здібностей у програмах допоможе стабільно заробляти

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Можливості грантових програм для українців

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українці мають змогу залучатися до виконання грантових проєктів від держави чи міжнародних організацій. Ці програми є фінансовою підтримкою ідей і стартапів, тобто в їх рамках виділяють кошти на реалізацію задумки. Вигравши грант, виконавці отримують суму, зазначену в кошторисі, але не більшу за максимально доступний бюджет. Виникає питання – як вдається заробити, якщо гроші йдуть на виконання програми? Власне, під час складання бюджету потрібно прописати, яка частина фінансування витрачатиметься на зарплату всім учасникам команди.

Сайт Pro Гроші розповідає, як в Україні влаштована система грантових проєктів і чи замінюють вони стабільне офіційне працевлаштування.

Про тонкощі та нюанси здобуття грантів

Варто знати, що громадянам доступні кілька варіантів залучення до грантів. Перший – виграти конкурс на відкриття власного бізнесу. При цьому виконавець стає підприємцем-керівником і повинен відкрити мінімум одне робоче місце. Український уряд навіть в умовах війни допомагає населенню стати на ноги: з 1 липня 2022 року працює система мікрогрантів під назвою "єРобота". Вона спрямована на розвиток бізнесу та збільшення робочих місць.

Другий варіант – взятися за виконання проєктів, тематику та спрямованість яких пропонують грантодавці, тобто фонди чи організації-спонсори. Кожна людина, не зважаючи на свої професійні здібності чи освіту, може знайти підходящу під навики та вміння програму, адже їх існує надзвичайно велика кількість – від локальних нетривалих до масштабних проєктів.

До речі, гранти відрізняє той факт, що цільові кошти надаються на безповоротній основі. Єдина вимога – максимально точно відтворити в реальному житті складений бізнес-план щодо свого соціального проєкту, благодійної програми, дослідження, навчання тощо. Звісно, протягом терміну реалізації та по закінченню потрібно подавати звіти про використання фінансів, аби у грантодавців не виникало сумнівів про дійсно цільове призначення коштів.

Як знайти підходящий грант і з чого почати роботу

Оскільки мова йде грант як спосіб заробітку, то детальніше зупинимося на другому варіанті, описаному вище. Щоб подати заявку на участь у конкурсі, потрібно спочатку знайти можливості, які пропонують організації. Зазвичай це просто, адже фонди зацікавлені в рекламі своїх грантів, тому пошукові функції мережі Інтернет впораються із завданням легко. Важливо зрозуміти для себе, будете ви шукати конкурс під ідею чи ідею під конкурс. На практиці реалізують обидва підходи, тому відповідь залежить від конкретної ситуації.

Новачкам рекомендується починати з регіональних і локальних програм, або ж долучатися до команд, які мають досвід роботи з грантами. І лише з часом переходити до більш масштабних проєктів, аж до пропозицій від Євросоюзу, США тощо. Послідовність дій людини, яка вирішила взятися за справу, наступна:

  • визначення потреб, формулювання проблем, опис актуальності та невідкладності ідеї, складання бюджету, планування кроків реалізації;
  • підготовка грантової заявки з урахуванням вимог, встановлення контактів з представниками організації, отримання коштів (заявка повинна містити анотацію, мету, завдання, кошторис, оцінку ефективності, графіки реалізації, методи вирішення поставлених завдань, перспективи проєкту);
  • звітування перед надавачами ресурсів, аналіз діяльності, виокремлення помилок для покращення майбутньої роботи.

Також важливим нюансом, який прямо впливає на шанси отримати грант, є тип вашої організації – юридична чи фізична особа. За словами експертки у сфері проєктної діяльності Лілії Атнажевої, "фізичним особам здебільшого надають підтримку в якості стипендій на вивчення чогось, на проведення дослідницьких робіт, а на реалізацію програм більш масштабних – дуже рідко". Тому, якщо ви націлені на серйозну роботу, потрібно заздалегідь подумати про набір команди та реєстрацію себе як юридичної особи.

Чому, все ж, гранти є стабільним способом заробітку?

Дізнавшись більше про специфіку діяльності, постає питання, яким чином участь у грантових програмах допомагає заробляти. Як вже було зазначено, в бюджеті потрібно вказувати всі видатки, в тому числі – на оплату праці. Маючи уявлення про приблизні терміни, необхідні для реалізації проєкту, можна встановити середній дохід за місяць для однієї людини та вказати у кошторисі загальну суму видатків за весь час виконання програми.

Більше того, після вдалого закінчення одного гранту ніхто не заважає виконавцям взятися за наступний. Не обов’язково щоразу вигадувати інноваційні підходи, щоб вас помітили організатори: виграти конкурс й отримати фінансування легше, ніж здається на перший погляд. Важливо правильно та чітко заповнити заявку, продумати план, до якого не виникатиме питань, а також довести свою професійну підготовку.

Таким чином, беручи участь у трьох-чотирьох програмах на рік, можна забезпечити гаманець стабільними фінансовими надходженнями, водночас не заковуючи себе у кайдани одноманіття, як це часто буває з офіційним працевлаштуванням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким 2023 рік буде для підприємців і тих, хто хоче ними стати. Також ми повідомляли, що треба знати про інвестування початківцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.