Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютообмін в касі Ощадбанку під питанням? Що може стати на заваді клієнтам

Одесит не зміг обміняти доларову банкноту в касі, оскільки касир не прийняв гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Касир Ощадбанку не прийняв долари від клієнта

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В банківській касі можна обміняти старі купюри на нові, якщо вони мають зовнішні ознаки, враховані постановою НБУ. Але клієнт Ощадбанку не зміг успішно обміняти долари на гривні.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком Teque, розповів, що в одеському відділенні Ощадбанку мав намір обміняти стодоларову банкноту на гривні. Але касирка не прийняла гроші, повернувши власнику зі словами: "Вона стара". Водночас чоловік запевняє, що "купюра не потерта, без штампів, без розривів, у зігнутому навпіл вигляді стоїть рубом на столі, тобто не як ганчірка, а нормальна купюра, хіба що не хрумтить, як абсолютно нова".

Працівниця Ощадбанку аргументувала рішення просто – це її право, тож міняти долари не буде. Після сперечання клієнт попросив поспілкуватися з адміністраторкою відділення, яка теж відмовилася прийняти стару банкноту, хоча навіть не глянула на неї, а лише підтвердила слова касира. Згодом знайшла невеликий надрив, і щоб довести правомірність дій, вирішила виміряти його довжину.

"Взяла лінійку і пішла міряти розмір. Він склав 4 мм. Все це є на відео (знімав на камеру "експертні" виміри за допомогою прозорої старої дешевої лінійки зі стертими поділками). І той факт, що надрив один, її не хвилював – головне розмір", – констатував одесит.

Як результат – його заперечення не взяли до уваги. Попередження про скаргу на співробітниць також не подіяло. Наступну клієнтку касир теж засмутила відмовою, не прийнявши купюру з маленьким штампом.

Які гроші повинні приймати в банках

Це питання регулюється постановою НБУ № 50-0006/6961, де чітко перераховано ознаки, за якими фінансові установи повинні приймати банкноти. До них відносяться:

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи до трьох штук довжиною до 3 мм кожен;
  • отвори та проколи не більше чотирьох штук діаметром до 1 мм кожен;
  • відбитки штампів/печаток, написи, видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм².

Все це вважається незначними ушкодженнями. Враховуючи, що надріз був один, а не три, як вказано в постанові, Ощадбанк не мав права відмовити увалютообміні. Працівники послуговувалися причиною, що надрив більшого розміру, ніж дозволено документом – 4 мм, а не 3 мм.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі клієнти Ощадбанку втрачають доступ до карток. Також ми повідомляли, що помилка працівника Ощадбанку коштувала клієнту грошей від ООН.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.