Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід до керованої гнучкості обмінного курсу: в НБУ роз'яснили, кого торкнуться зміни

Голова Нацбанку уточнив, що для українців означатиме нововведення, яке запрацює вже з 3 жовтня

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Андрій Пишний пояснив, що буде з курсом долара

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, який існував до початку повномасштабної війни. Перехід до більш гнучкого курсу гривні до долара зовсім не означає, що він буде визначатися ринком.

Про це розповів голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу.

Він зауважив, що насправді регулятор не відпустив курс гривні до долара.

"Ні. Ми не повернулися до режиму плаваючого курсоутворення, який існував до повномасштабного вторгнення. Ми наразі цей варіант навіть не розглядали з огляду на структурний дефіцит валюти на ринку", – пояснив Пишний.

Кого торкнуться зміни

За словами голови НБУ, рішення перейти до керованої гнучкості обмінного курсу, яке почне діяти вже 3 жовтня, насамперед буде стосуватися бізнесу, який купує та продає валюту на міжбанківському ринку.

Водночас Пишний пояснив, що населення цих змін не відчує, а правила для українців фактично не змінюються. Він також додав, що громадяни насправді вже давно живуть в режимі гнучкого курсу. При цьому лише спочатку року курс гривні до долара "укріпився на 7%", тоді як минулого року впав на 50%.

"Наразі режим, який змінює НБУ в першу чергу вплине на встановлення офіційного курсу і буде визначатися за результатами торгових сесій на міжбанківському ринку. Тому ми кажемо про те, що НБУ не відпускає курс у вільне плавання. НБУ буде присутній, буде присутній потужно, щоб згладжувати надмірні коливання", – пояснив голова Нацбанку.

Чого чекати від курсу долара

Доктор економічних наук Олексій Плотніков в коментарі Pro Гроші розповів, що у майбутньому, скоріш за все, долар вийде на ті параметри, які були оприлюднені раніше. Американська валюта буде зберігати стабільність, і вже на початку 2024 року можна очікувати курс близько 41,4 гривні за долар, що буде поступовим підйомом в порівнянні з поточними значеннями.

При цьому ближче до кінця 2024 року, за прогнозом експерта, курс може досягти рівня 41,9 гривні за долар. Водночас він вважає, що зростання вартості американської валюти буде поступовим, а раптових змін очікувати не варто.

Раніше ми писали про те, які валютні обмеження пом'якшив НБУ. Також ми розповідали про те, що НБУ знизив облікову ставку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.