Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютним обмеженням кінець? У Нацбанку попередили українців про подальші зміни

На валютному ринку України поступово впроваджують правила, які діяли до війни, тож розповідаємо про подальші кроки Нацбанку

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Нацбанку працюють над подальшим скасуванням валютних обмежень в Україні

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України вже має план щодо подальших пом'якшень валютних обмежень.Також в НБУ пояснили, як відбуватиметься перехід до більшої гнучкості валютного курсу.

Про це розповіли агентству Bloomberg заступники голови Нацбанку Сергій Ніколайчук та Юрій Гелетій.

Так, зокрема, фахівці зазначили, що в Україні вже відбувся перший етап з пом'якшення низки обмежень. Вони торкнулися можливості погашення нових кредитів та кредитів, які надавалися за участі міжнародних фінансових організацій, іноземних держав та експортно-кредитних агентств.

Надалі НБУ планує дещо послабити обмеження для збільшення пропозиції та зменшення попиту на готівковому валютному ринку.

"Щоб зберігати на низькому рівні різницю між офіційним та готівковим курсами", – пояснили журналістам заступники голови НБУ.

За словами Юрія Гелетія, план передбачає, що це відбудеться шляхом дозволу "дуже обмежених" коливань гривні. При цьому НБУ й надалі керуватиме валютою, використовуючи ринкові інтервенції.

"Після запровадження більш гнучкого курсу ми продовжимо продавати велику кількість валюти на ринку, але будемо реагувати на зміну ринкових сил", – додав Сергій Ніколайчук.

План репатріації також може бути одним із перших заходів, які Національний банк України прийме на шляху до послаблення контролю за рухом капіталу та повернення до політики, яка існувала до вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Так, в НБУ наразі роздумують, чи дозволяти іноземним акціонерам репатріювати дивіденди за 2023 рік у рамках заходів із залучення інвестицій до зруйнованої війною економіки.

"Зараз ми аналізуємо питання можливості репатріації нових дивідендів", – зазначив Гелетій.

Коли НБУ перегляне рівень облікової ставки

Можливо, це ще цього року, а саме — у період з липня по вересень. Втім, в НБУ зазначають, що усе залежатиме від деяких умов.

Наприклад, темпи загальної та базової інфляції мають сповільнюватись й надалі, а обсяг міжнародних резервів країни не змінювався.

Раніше стало відомо, що в Україні більше не існує такого поняття, як "банківський день". Також ми писали, як українцям посилили вимоги для поповнення банківських карток через термінали.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.