Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ змінить облікову ставку: коли для українців запровадять нові умови

В НБУ попередили, що зміни відбудуться, якщо збережеться сповільнення загальної та базової інфляції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Облікова ставка вперше з початку повномасштабної війни в Україні може бути переглянута у період з липня по вересень 2023 року. Національний банк вже готується до майбутніх змін.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

Зазначається, що не проти змін більшість членів Комітету з монетарної політики. Так, під час останнього засідання комітету, яке відбулося 14 червня, троє з одинадцяти членів пропонували знизити облікову ставку уже в червні.

Втім, вісім учасників зійшлися на тому, що ризики від передчасного зниження облікової ставки є набагато більшими, ніж від того, щоб лишати її незмінною.

Отже, з липня або вересня рівень облікової ставки, ймовірно, знизиться на 1 або 2 в.п. Це відбудеться, якщо збережеться сповільнення загальної та базової інфляції, а обсяг міжнародних резервів НБУ не зміниться.

"Тоді зможемо перейти до циклу зниження облікової ставки без ризику втрати привабливості гривневих активів", — йдеться у повідомленні.

При цьому в НБУ зазначають, що втрата привабливості гривні – занадто сильна загроза для макрофінансової стійкості та сталого зниження інфляції, тому "облікова ставка в умовах повномасштабної війни має залишатися додатною в реальному вимірі". Також регулятор підкреслює, що не варто очікувати на значне зниження облікової ставки.

Натомість більшість членів комітету вважають, що під кінець 2023 року рівень облікової ставки становитиме 20-21% проти нинішніх 25%.

Як зміняться доходи українців у 2023 році

На думку експертки з працевлаштування Валентини Бардадим, українцям не варто очікувати на повернення довоєнних доходів. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не буде знижуватися, то й значного зростання теж не передбачається.

За її словами, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Коли зарплати українців збільшаться

Раніше в НБУ прогнозували, що у 2024 році розмір зарплати в Україні буде наступним:

  • номінальна зарплата підвищиться на 19,2%;
  • розмір реальної зарплати зросте на 5,7%.

Щодо 2025 року, то очікується підвищення номінальних зарплат на 12,4%, а реальних – на 4,3%.

Раніше ми пояснювали, що потрібно, аби Національний банк погодився "відпустити" курс долара.Також ми писали, чому НБУ посилив покарання для українських банків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.