Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців послабили деякі валютні обмеження – які зміни запровадив НБУ

Розповідаємо, які зміни запровадив Національний банк України та що це означає

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ запровадив низку змін щодо валютного обмеження

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 5 листопада 2022 року Національний банк України пом'якшив низку валютних обмежень, ураховуючи запити громадян, бізнесу, волонтерів та державних органів.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Які відбулись зміни

  • Придбання товарів за кордоном для підтримання обороноздатності України.

Волонтери тепер мають змогу розраховуватись гривневими платіжними картками за кордоном без обмежень. Також фізичні особи можуть купувати валюту та переказувати її за кордон у межах щомісячного ліміту 400 тис. гривень в еквіваленті.

Перелік товарів оборонного призначення було доповнено тепловізорами та низкою інших приладів. До цього переліку також входять: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

  • Діяльність українських експортерів.

Тепер українські експортери мають змогу брати участь у тендерах щодо постачання товарів нерезидентам. Це значно поліпшить умови ведення бізнесу для українських виробників.

З 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції. Тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей.

  • Використання іноземної валюти благодійними фондами.

Іноземна валюта може тепер надходити на рахунки благодійних фондів як допомога з цільовим призначенням. Такі зміни ухвалювалися, зважаючи на вагоме значення благодійних фондів, зокрема в умовах воєнного стану та не матимуть значного впливу на міжнародні резерви. Раніше благодійні фонди мали використовувати валюту, що була у них в наявності, а потім купувати її на валютному ринку України.

  • Відкриття банками рахунків військовослужбовцям.

З 5 листопада розширено перелік документів, на підставі яких банки можуть відкривати рахунки військовослужбовцям. Тепер здійснювати їхню ідентифікацію та верифікацію можуть за наявності військового посвідчення.

  • Рефінансування банків.

НБУ припиняє проведення операцій із бланкового рефінансування банків. Однак банкам і надалі доступні класичні кредити рефінансування під забезпечення. Бланкове рефінансування дало банкам змогу на початку війни втримати стабільність фінансової системи.

Національний банк України продовжить уточнювати валютні та капітальні обмеження, ураховуючи насамперед потреби збереження макрофінансової стабільності та забезпечення першочергових потреб оборони й економіки, а також завдання захисту міжнародних резервів країни.

Такі зміни допоможуть зберегти фінансову стабільність під час війни Росії проти України, проте це ніяк не вплине на подальшу адаптацію бізнесу й громадян до поточних умов.

Раніше ми розповідали, який прогноз дав НБУ щодо цін на пальне у 2023 році. Також ми писали, що таке банківська комірка та кому вона потрібна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.