Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ скасував поняття "банківський день" – що саме змінилося для українців

Відтепер можна не залежати від вихідних і святкових днів у питанні проведення міжбанківських платежів

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть робити міжбанківські перекази цілодобово

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

З 1 квітня в Україні більше не існує поняття "банківський день". Відтепер система переказів функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022, що означає – здійснювати міжбанківські платіжні операції можна в будь-який час, не чекаючи ранку чи закінчення вихідних.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України.

Раніше версія СЕП (Система електронних платежів) дозволяла надсилати банківські платежі виключно в межах банківського дня. Тобто якщо транзакція була здійснена ввечері, на рахунок кошти потрапляли лише наступного дня вранці. У випадку надсилання у вихідні чи святкові дні фінанси надходили в перший робочий день.

Але з 1 квітня Нацбанк запустив нову версію СЕП-4, завдяки якій послуги доступні українцям 24 години на добу 7 днів на тиждень. Як зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан, "відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України, подібні зміни відбуваються раз на покоління".

Отже виконання міжбанківських платіжних операції відбуватиметься цілодобово. Необхідності в припиненні роботи системи більше немає, оскільки перехід від поточного до наступного календарного дня в межах функціонування СЕП-4 здійснюватиметься миттєво.

Додамо, що станом на 1 квітня 2023 року учасниками Системи електронних платежів є 65 банків, Державна казначейська служба, Національний депозитарій та Нацбанк. У процесі міграції взяли участь всі учасники, а також компанії-розробники програмного забезпечення.

Коли скасують валютні обмеження

Голова НБУ Андрій Пишний назвав передумови, які дозволять скасувати всі валютні обмеження в Україні. На думку очільника, це стане можливим тільки за умови відсутності ризиків для макрофінансової стабільності. Власне, значною проблемою є профіцит ліквідності, тобто постійна загроза виснаження резервів. Але завдяки останнім рішення регулятора ситуацію можна виправити.

Плюс деякі кроки до скасування обмежень вже здійснені. Наприклад, з 14 лютого 2023 року компаніям дозволили платити за кордон за умови включення до Переліку страховиків. Також більше не потрібно надавати обслуговуючому банку індивідуальне рішення НБУ щодо дозволу на проведення валютних операцій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара. Також ми повідомляли, що в НБУ розповіли про нововведення, яке незабаром започаткують на фінансовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.