Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошові перекази стануть складнішими: до чого готуватися українцям та коли

Вже незабаром в Україні запрацюють оновлені правила щодо грошових переказів через термінали. Пояснюємо, що змінює Нацбанк

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк змінить правила переказу коштів з 1 серпня 2023 року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні введуть посилені умови для переказу готівки через термінали самообслуговування. Зміни торкнуться надавачів платіжних послуг та їхніх комерційних агентів.

Як повідомили у пресслужбі НБУ, нові правила запрацюють з 1 серпня 2023 року.

Зазначається, що будуть додані реквізити до квитанції, які формуються під час готівкових операцій через платіжні пристрої, зокрема термінали. Так, на квитанціях про зарахування коштів на рахунок повинен бути мобільний номер платника. До того ж платники, які переказують кошти, повинні будуть:

  • вводити мобільний номер на екрані термінала ;
  • використати одноразовий пароль, який надійде на номер (або ж відповісти на телефонний дзвінок для підтвердження операції);
  • ввести на екрані термінала одноразового пароля для згоди на виконання платіжної операції.

В НБУ пояснюють, що нові вимоги діятимуть на внесення готівкових коштів для зарахування на рахунки за допомогою терміналів. Але зміни не стосуватимуться популярних платежів. Мова про:

  • оплату комунальних послуг, інтернету, телебачення тощо;
  • квитків для залізничних перевезень;
  • проїзду у міському та приміському транспорті;
  • маршрутних пасажирських перевезень;
  • поповнення транспортних карт для проїзду у міському транспорті;
  • сплату податків, штрафів, адмінпослуг, зборів та інших платежів до держбюджету.

Коли НБУ перегляне рівень облікової ставки

Рівень облікової ставки, ймовірно, знизиться на 1 або 2 в.п.у період з липня по вересень 2023 року. Однак в НБУ підкреслюють, що для цього потрібно, аби темпи загальної та базової інфляції продовжували сповільнюватись, а обсяг міжнародних резервів Нацбанку залишався незмінним.

"Тоді зможемо перейти до циклу зниження облікової ставки без ризику втрати привабливості гривневих активів", — йдеться у повідомленні.

Пом'якшення валютних обмежень

З 16 червня 2023 року громадяни в Україні можуть переказувати кошти за кордон, якщо є необхідність покрити зовнішні кредити чи позики.

Таким чином валютні обмеження будуть пом’якшенні для виконання зобов’язань за кредитами й позиками, які:

  • забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
  • надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

Раніше стало відомо, що обмінники та банки в Україні працюватимуть за новими умовами. Також ми розповідали, як злісних боржників хочуть змусити погасити кредити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.