Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютна залежність: економіст назвав головну причину популярності долара в Україні

За словами експерта, на сьогодні дана іноземна валюта має прямий влив на життя українців

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці купують іноземну валюту

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці тримають заощадження і майже одразу намагаються перевести їх в долари. Також саме в цій валюті здебільшого продають нерухомість, автомобілі, землю. Все через нестабільність гривні. Більшість людей обирає долар і навіть не задумуються чому. Хоча на сьогодні вибрати є з чого: євро, злотий, швейцарський франк тощо.

Про те, чому долар такий популярний серед українців та як він впливає на наше життя, розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чому саме долар

Все тому, що він став першою іноземною валютою в Україні після розпаду Радянського Союзу, де валютно-обмінні операції були заборонені.

Коли ми отримали незалежність в 1991 році, коли пішла лібералізація валютних операцій, то тоді у нас так сталося, що долар — перша іноземна валюта. Не німецька марка, адже в ті часи ще євро не було, а саме долар, – говорить експерт.

Саме тому так повелося, що якщо говоримо про іноземну валюту, то перша асоціація в українців саме з доларом.

В різних країнах є різні традиційні іноземні валюти. Наприклад, німецька марка, а потім євро були в колишній Югославії. Є країни долара – Польща, Угорщина. Це не те що ми вважаємо, ніби то долар краще чи гірше. Ні, це просто традиція, адже це наша перша іноземна валюта, – додає експерт.

Як долар впливає на життя українців

Україна не захищена від різного роду фінансових криз, а тому доларизація досить висока. Впливи даної валюти на національну економіку, а в тому числі й на життя пересічних громадян, теж високі.

Звичайно, що будь-які коливання, будь-які питання, повʼязані з національною економікою, вони впливають на те, що дорожчає іноземна валюта, а це, знову ж таки, реакція на нас, – каже Олексій Плотніков.

Головна проблема в тому, що імпортна складова є практично усюди. Виходить, якщо імпорт дорожчає через курс, то підіймаються і ціни на продукти на українському ринку. Саме тому долар має прямий влив на життя українців.

Де краще міняти іноземну валюту

Раніше ми вже розповідали, що з точки зору безпеки, завжди вважається надійним варіантом банк. Там клієнт має гарантію отримання справжньої валюти та йому надають квитанцію, що підтверджує проведену операцію.

Також там працюють системи відеоспостереження, які реєструють всі дії працівників та клієнтів, що проводять операції обміну. А ще банки підлягають строгому контролю з боку Національного банку України, що забезпечує додатковий рівень безпеки.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці не можуть обміняти долари в банках та обмінниках, та розповідав, які купюри не приймають. Також ми повідомляли, що Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти серед українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.