Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти серед українців

Розповідаємо, яких банкнот найбільше в готівковому обігу на початку 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ розповів, які банкноти найпоширеніші в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на 1 січня 2023 року сума готівки, що перебувала в обігу в Україні, становила 716,1 млрд грн.

Про це повідомляє Національний банк України.

При цьому найчастіше українці використовують банкноти номіналом 500 гривень – 26,5% від загальної кількості банкнот в обігу. Популярність цієї банкноти регулятор пояснює зростаючим попитом на цей номінал банкнот.

Цікаво, що на початку 2022 року найпопулярнішою була банкнота номіналом 200 гривень — її частка становила 25,1%.

Найменше ж українці наразі користуються банкнотами у 10 гривень. Усе через те, що НБУ поступово замінює ці банкноти на відповідні обігові монети.

Щодо монет, то зараз, як і рік тому, в готівковому обігу найбільше перебуває 10 копійок – 28,5% від загальної кількості монет в обігу, а найменше – монет номіналом 10 гривень – 0,9%.

Які банкноти поступово зникатимуть з обігу в Україні

Вже з 1 січня Нацбанк розпочав поступив процес вилучення з обігу паперових банкнот номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років (попереднього покоління).

Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме:

  • монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Нова 500-гривнева банкнота

Гроші з'явилися в обігу 19 грудня 2022 року. Дизайн 100 грн змінили відповідно до норм, які містяться у рішенні правління Нацбанку від 25 жовтня 2022 року № 510-рш. Річ у тому, що на банкнотах номіналом 100 грн має бути підпис чинного голови НБУ. А ним 7 жовтня став колишній керівник Ощадбанку Андрій Пишний. Саме його підпис розмістять поряд із зображенням Тараса Шевченка у верхньому лівому куті банкноти під написом Національний банк України.

Попри перевипуск, всі інші зразки також використовуватимуть у фінансових операціях, банки продовжать приймати від клієнтів номінал 100 грн зразків попередніх років випуску і видаватимуть їх без обмежень у разі наявності.

Раніше ми розповідали, скільки коштує долар в обмінниках станом на 12 січня. Також ми писали, в Україні монету номіналом 25 копійок продають за 25 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.