Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці не можуть обміняти долари в банках та обмінниках: які купюри не приймають

Банки та обмінники можуть відмовитися приймати деякі доларові купюри в українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки та обмінники можуть відмовитися приймати долари

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські банки та обмінники відмовляються приймати долари старого зразка або ті, які мають значні потертості та ушкодження.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Що робити у такому випадку

Якщо українці мають такі купюри, то їх можна відправити на обмін в іноземний банк через українську фінустанову. Однак, якщо у представників банків чи обмінників є сумніви щодо справжності купюри, то вони зобов'язані надіслати банкноту до Національного банку України на перевірку.

Якщо банкноти іноземної валюти з незначними пошкодженнями відповідають установленим зразкам і зберегли ознаки платіжності, вони визнаються платіжними й мають прийматися уповноваженими банками та обмінниками.

В іншому випадку, якщо купюра зносилася або має значні пошкодження, її мають відправити на обмін в іноземний банк, у якому є рахунок української фінустанови.

Що буде з курсом долара після війни

Після війни вартість валюти в обмінних пунктах залежатиме від стану:

  • міжнародної торгівлі;
  • міграційної ситуації;
  • обсягів іноземних інвестицій.

Стан торгівлі визначатиме те, які підприємства переживуть війну, а які – ні. Наразі чи не найбільших втрат внаслідок бойових дій зазнала вітчизняна металургія. Суттєво постраждала й хімічна промисловість.

Інший фактор, який впливатиме на курс гривні після війни, – міграція.

З одного боку, люди, які виїхали за кордон, впливають на платіжний баланс при розрахунку українськими банківськими картками. Імовірно, з часом частина біженців почне шукати роботу в країнах перебування, що знизить тиск на вітчизняний валютний ринок і навіть забезпечить економіку додатковими валютними надходженнями у вигляді переказів.

З іншого боку, зменшення населення в Україні знизить обсяги споживання, передусім імпортних товарів та енергоносіїв. Зниження імпорту залежатиме також і від платоспроможності населення, яке залишиться в Україні.

Імовірно, після війни ситуація на ринку праці ще якийсь час залишатиметься кризовою через руйнування об'єктів промисловості та логістики. Це спонукатиме людей шукати роботу за кордоном, що може спричинити збільшення обсягів грошових переказів трудових мігрантів.

Раніше ми розповідали, як в Україні жартують над високим курсом долара. Також ми писали, як війна та блекаути вдарять по курсу долара у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.