Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютна експансія: як долару та євро вдалося поширити вплив на весь світ

Розбираємося разом із експертом, як долар і євро змогли стати найпопулярнішими світовими валютами

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долари та євро стали найпопулярнішими валютами світу

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці хоч і живуть територіально в Європі, але користуються євро набагато менше, ніж доларом. Саме американська валюта стала найпопулярнішою у нас, тоді як європейська відкотилася на друге місце. Постає питання, яким чином вони стали настільки потужними у світі, що майже не мають конкурентів та об’єднують економіки багатьох держав.

Як долар та євро посіли чільні місця у світовій економіці, розповів журналістам Pro Гроші доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Як з’явилася популярність долара та євро

Експерт звертає увагу на історичну складову. Формування ситуації, яка склалася сьогодні, почалося одразу після Другої світової війни. Тоді найбільш потужною країною були Сполучені Штати Америки з огляду на те, що їхня територія найменше постраждала від активних бойових дій. Долари почали використовувати дуже активно, трохи менше – швейцарські франки та британські фунти.

Потім, приблизно в кінці 1960-х років, з’явилися німецькі марки. Тоді країна розроджувалася, ставала потужною та кращою в Західній Європі. Коли розпочалися об'єднувальні процеси, спочатку запровадили безготівкову валюту European Currency Unit, а потім, коли дійшли до введення на готівковий рівень, в обігу з’явилися євро.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Виходить, ті країни, які одразу працювали з доларами, так і продовжили їх використовувати. А держави, орієнтовані на німецькі марки чи британські фунти, перейшли на євро. Вона вже тоді була потужною, оскільки об’єднувала більшість країн Євросоюзу

Україна не користувалася німецькими марками, тож коли відбувся розпад Радянського Союзу, наша економіка не зазнала впливу євро. Зате через активізацію імпорту все більшої популярності набував долара. І сьогодні саме він є чинником ціноутворення в Україні.

Зараз фактично резервною валютою залишається долар та євро. Але хтось навіть проводить окремі валютні операції у швейцарських франках, спираючись на те, що це більш нейтральна, неупереджена, стабільна валюта. Висновок всієї цієї історії – так склалося історично, – констатував Олексій Плотніков.

Чому між кількістю країн, де євро та долари в обігу, велика різниця

Євро наразі використовується у кількох десятках країн, замінивши собою інші національні валюти. Держави у Європі з самого початку вводили цю колективну валюту, щоб спростити торгові операції. Туристи, відвідуючи Єврозону, ніде не знайдуть грецьку драхму чи італійську ліру, оскільки євро повністю розповсюдилося по території ЄС.

З доларом ситуація інша. Вони перебувають в обігу на території Сполучених Штатів Америки, тобто однієї країни. Але більшість міжнародних розрахунків здійснюються в доларах. Це говорить про неймовірну потужність цієї валюти, яка може конкурувати з колективною, і свідчить про сильну національну економіку Америки.

Які існують стандарти зміни національної валюти

Процес досить складний через бюрократичну тяганину, якій підлягає питання зміни. Не можна лише за бажанням відмовитися від однієї національної валюти і замінити її іншою, потрібно привести у відповідність чимало показників. Плюс необхідно пройти процедуру голосування.

Там є критерії Єврозони: це інфляція, дефіцит бюджету, кількість грошей в обігу, безготівкові/готівкові розрахунки тощо. Тобто багато показників. Якщо країна задовольняє їх, вона може ставити питання перед Єврокомісією. Потім його виносять до Європарламенту, де проходить голосування. Після цього країна отримує дозвіл, – уточнив експерт.

Коли найвигідніше міняти валюту

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в Олексія Плотнікова, чи є якийсь визначений день тижня і час доби, коли вигідніше здійснювати валютні операції. Виявилося, такі рекомендації дійсно існують. Наприклад, найбільш спокійними з точки зору стійкості ринку вважають вівторок, середу і четвер.

"У суботу та неділю курс долара стоїть, він не змінюється. Зазвичай показники формуються десь у п'ятницю, а у вихідні вони знаходяться на місці", – додав Плотніков.

У понеділок відбувається початок ділової активності, що може призвести до коливань курсів. А в середині тижня навпаки працюють більш обережні та інформовані покупці. Це дозволяє ринку бути менш піддатливим до спонтанних змін.

Що стосується конкретної години, то немає чітко визначеного часу доби. Неважливо, коли купувати чи продавати валюту – зранку, в обід чи ввечері. Головне – уважно слідкувати за економічними новинами, щоб розуміти, чи можуть відбутися якісь потрясіння у короткостроковій перспективі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара таки "полетів у космос" і розповідав, що відбувається з валютою в обмінниках. Також ми повідомляли, що в НБУ спрогнозували, чого чекати на валютному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.