Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар та євро у вічній "суперечці": що українцям краще обрати для обміну

Розповіли, яку валюту обирають українці для обміну, та як не помилитися при виборі

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Яку валюту для обміну обирають більшість українців

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Вибір між доларом США та євро для обміну залежить від ваших конкретних потреб та ситуації. Найперше потрібно визначитись з метою обміну — якщо ви плануєте подорож до США, то вибір очевидний – долари, а якщо ваші фінансові зобов'язання пов'язані з євро, то, відповідно, треба купувати євро.

Про те, яку валюту краще обрати українцям, розповіла редакція Pro Гроші.

Валюта у подорож

Отже, є декілька ключових факторів, на які варто звернути увагу при виборі валюти для обміну. Наприклад, якщо ви плануєте подорож за кордон, вам потрібно дізнатись, яка валюта в обігу у цій країні. Якщо це країни Євросоюзу, то краще мати євро, щоб уникнути комісій при обміні валюти на місці. Те саме стосується країн, в яких можна розраховуватись доларами.

Курс обміну

Також варто врахувати курс обміну між доларом та євро. Інколи, в певний момент, одна з валют може бути вигіднішою для обміну. Проте слід пам'ятати, що курс може змінитись у майбутньому.

Валютна інтервенція

Досить часто українці купують євро та долари як інвестиції. Якщо ви плануєте інвестувати або зберігати кошти в іноземній валюті, вам варто звернути увагу на її стабільність та вивчити фінансовий ринок відповідної країни.

Фінансові цілі купівлі валюти

Варто також розуміти фінансові цілі купівлі тієї чи іншої валюти. Часто українці замовляють товари за кордоном, в таких випадках вибір валюти може залежати від країни-постачальника.

Диверсифікація валютного портфеля

Деякі українці вважають, що краще мати одразу декілька валют у своєму портфелі для зниження ризиків. На їх думку, можна мати як долари, так і євро у рівних долях для диверсифікації.

Отже, для того, щоб обрати валюту, українці повинні спиратися на власні, конкретні потреби та цілі, а також пам'ятати, що валютний ринок може бути схильний до коливань. Тому, аби зробити правильний вибір, варто звернутись до фінансового консультанта або банківського експерта.

Чому українці надають перевагу долару, а не євро

На думку доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, більшість громадян України віддають перевагу саме долару, а не євро. Це пов'язано насамперед з низкою історичних факторів і традицій.

В багатьох країнах світу, включаючи східну Європу, початковою іноземною валютою, що здобула популярність, був долар. До таких країн можна віднести Польщу, Угорщину та Україну. В інших країнах першою була німецька марка, а потім, відповідно, євро.

Раніше ми розповіли, де, на думку експертів, краще обмінювати валюту, та про топ-3 схем шахраїв під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.