Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться новий спосіб оплати податків та комуналки – до чого готуватися

Нові послуги стануть доступними після скасування чи завершення воєнного стану на території країни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні по-новому сплачуватимуть податки та комуналку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволили сплачувати податки та комунальні послуги електронними грошима.

Відповідний законопроєкт №4366 підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ стосується внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг) та легалізує електронні гроші, а також прирівнює рахунки електронних гаманців до рахунків банків.

Зокрема, за допомогою електронних грошей можна буде сплачувати:

  • податки та збори;
  • комунальні платежі;
  • здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку І-ІІІ груп.

Однак такі послуги будуть доступними тільки після скасування режиму воєнного стану, оскільки на час війни обіг електронних грошей в Україні обмежений.

Документ також передбачає, що вимоги щодо можливості відкриття та ведення рахунків у електронних грошах поширюються виключно на клієнтів, які стали на облік у контролювальних органах. Це допоможе зробити платежі більш прозорими та звузити можливості для уникнення оподаткування.

Крім того, законопроєкт прирівнює до доходів, що підлягають оподаткуванню, доходи надавачів платіжних послуг, а також подовжує термін для переліцензування операторів платіжних послуг з 1 лютого до 1 травня 2023 року.

В Україні запрацює SMART-ФОП

Голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев заявив, що така ініціатива стосуватиметься ФОПів третьої групи. Підприємці не просто не будуть подавати звіти. Вони сплачуватимуть податок від доходу автоматично – кошти будуть утримуватись банком у разі надходження на рахунки. Це допоможе значно зекономити час на веденні бухгалтерії.

"Якщо ФОП не хоче зводити видатки й доходи та згодний з тим, що в нього вираховується податок з валового виторгу, то це робитиме замість нього банк. Тобто відбудеться мінімізація часових витрат на ведення бухгалтерії", – пояснив Гетманцев.

SMART-ФОП планують ухвалити в першому кварталі 2023 року і запустити до вересня.

Раніше ми писали про те, як несплата ЄСВ вплине на страховий стаж та розмір пенсії. Також ми розповідали, що ФОПи можуть отримати лікарняні, але за певних умов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.