Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові нововведення, нарахування субсидій і зміни для ФОП – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини тижня, що минув

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На тижні, що минає сталося багато економічних подій, зокрема українців попередили про зміни у механізмі виплат субсидій, а підприємцям пообіцяли, що вони менше перетинатимуться з податківцями.

Сайт Pro Гроші пропонує згадати, що цікавого сталося у нашій країні з 23 по 29 січня.

Що зміниться у виплатах субсидій

Українці з 1 лютого вже не зможуть безготівково отримувати пільги за користування послугами ЖКГ. Як пояснила заступниця керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк, якщо у громадянина є дійсний рахунок у банку — гроші нараховуватимуть туди.

До того ж з лютого відділення Ощадбанку не будуть перераховувати гроші надавачам комунальних послуг, як це було раніше.

Яка реформа очікує на Податкову службу

За інформацією голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, влада хоче втілити концепт "Податкова у смартфоні".

Зміни заплановані серйозні, але вже у 2023 році планують запустити зручний інтерфейс платформи, зрозумілий для кожного громадянина. Податкові послуги та процедури перейдуть в онлайн формат, тому підприємці особисто не будуть взаємодіяти з податківцями. Також є ідея інтегрувати е-кабінет зі сторонніми сервісами і банками, державними реєстрами та центрами, включно з Єдиним державним реєстром судових рішень.

Ще одне нововведення – е-акциз, тобто можливість в електронному вигляді стежити за обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет. Про сплату податків за усі товари можна буде дізнаватися у застосунку "Дія". Послуга надаватиметься на основі QR-кодів, які наноситимуть на товар у якості акцизної марки.

Що змінилося для ФОПів

Для ФОПів усіх трьох груп в Електронному кабінеті платника з'явилися оновлені форми звітів для платників єдиного податку. Подача декларацій була призупинена.

Так, форма для 3 групи 5% з F0103307 стала F0103308, форма для 1 та 2 групи змінилась з F0103405 на F0103406

Якою буде облікова ставка

Нацбанк України зберіг облікову ставку на рівні 25% річних. За словами глави НБУ Андрія Пишного, нацрегулятор не планує змінювати рівень облікової ставки до початку другого кварталу 2024 року.

Він також зазначив, що війна продовжує зберігати серйозний ціновий тиск. Йдеться, зокрема, про руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюжків постачання. Втім, очікується поступове зниження рівня інфляції до 18,7% вже у 2023 році.

Як зміняться умови продажу бензину і алкоголю

Планується, що уряд заборонить розплачуватися готівкою за підакцизні товари, наприклад, за бензин і алкоголь. Коли саме це станеться наразі невідомо, але якщо заборону підтримають усі урядовці, то купувати вищезазначені товари українці зможуть лише за допомогою банківської картки.

Таким чином влада хоче зменшити кількість тіньових торговців підакцизними товарами. Однак, на думку експерта Олега Татоміра, ця заборона призведе до деяких незручної, які відчують насамперед споживачі.

Перші проблеми можуть виникнути через часті відключення світла, коли зникне зв'язок, в магазинах і на АЗС перестануть працювати платіжні термінали.

Раніше сайт Pro Гроші зібрав думки експертів щодо ситуації з курсом долара у лютому. Також ми розповідали, що відбувається із цінами на квартири на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.