Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декларації та податки по-новому: що може змінитися для ФОпів уже в 2023 році

Для українських підприємців готують низку змін, які спростять ведення бухгалтерського обліку вже найближчим часом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для ФОПів в Україні готують низку змін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді готують спрощення ведення бухгалтерського та податкового обліку для українських підприємців. Це стане можливим завдяки оптимізації та диджиталізації всіх процесів.

Про таке заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю OBOZREVATEL.

За словами політика, після впровадження цих змін вже на першому етапі витрати часу на ведення бухгалтерії скоротяться щонайменше вдвічі.

Водночас будуть платники податків, які взагалі не витрачатимуть час на заповнення декларацій.

"Це фізичні особи або фізичні особи-підприємці, малий бізнес. Це ті люди, за яких декларацію буде складати ДПС. Її надсилають в електронний кабінет. Якщо платник згоден з декларацією, то просто її підпише. Податкова зробить за них всю роботу із заповнення", – роз'яснив Гетманцев.

Для ФОПів змінять алгоритм подачі звітів та сплати податків

Голова Комітету ВР з питань податкової політики роз'яснив, як працюватиме ініціатива SMART-ФОП. За його словами, вона стосуватиметься ФОПів третьої групи. Такі підприємці не просто не будуть подавати звіти. Вони сплачуватимуть податок від доходу автоматично – кошти будуть утримуватись банком у разі надходження на рахунки.

"Якщо ФОП не хоче зводити видатки й доходи та згодний з тим, що в нього вираховується податок з валового виторгу, то це робитиме замість нього банк. Тобто відбудеться мінімізація часових витрат на ведення бухгалтерії", — пояснив Гетманцев.

Великі платники податків подаватимуть стандартизований SAF-T-файл, який буде формуватись автоматично на базі даних, які вони занесли до своєї автоматизованої системи.

"Заніс дані з первинних документів, з реєстрів бухгалтерського обліку до системи, натиснув на кнопку, і це автоматично вивантажилось на сайт ДПС. Автоматично, без участі людини, ДПС перевірятиме SAF-T-файл також автоматично, проганяючи SAF-T-файл через систему попередньо розроблених тестів. Платник податків сам побачить, де є ризики в його звітності, та зможе їх виправити. Після подання SAF-T-файлу платник отримує додаткові запити від податкової в межах відомих йому ризиків. Усе в електронній формі", – додав нардеп.

Він зазначив, що всі ці нововведення суттєво скоротять витрати часу на бухгалтерський облік. Тобто підприємству не потрібно буде мати висококваліфікованого бухгалтера.

Коли очікувати зміни

Гетьманцев пояснив, що для кожної ініціативи різні терміни впровадження.

Так, якщо говорити про проєкт декларації, яку готує податкова служба за фізичну особу або за ФОПа, то вона буде доступна вже з березня.

Новий контакт-центр, розроблений за кращими стандартами, працюватиме з травня.

Електронний аудит (SAF-T-файл) – наприкінці 2023 року, або у 2024-му.

SMART-ФОП планують ухвалити в першому кварталі 2023 року і запустити до вересня.

Раніше ми писали про те, як несплата ЄСВ вплине на страховий стаж та розмір пенсії. Також ми розповідали, що ФОПи можуть отримати лікарняні, але за певних умов.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.