Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Несплата ЄСВ під час війни: як це вплине на страховий стаж та розмір пенсії

Експертка роз'яснила, що чекає на українців, які вирішили не сплачувати єдиний внесок на період воєнного стану

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Несплата ЄСВ вплине на страховий стаж українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час війни деяким українцям дозволили не сплачувати єдиний внесок за себе. Це стосується, ФОПів, які провадять незалежну професійну діяльність, а також членів фермерського господарства.

В коментарі Pro Гроші приватний бухгалтер-практик Ірина Колісник роз'яснила, як вплине несплата ЄСВ під час війни на загальний страховий стаж та пенсію українців.

Експертка зазначила, що відповідно до ст. 26 ЗУ "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" необхідними умовами призначення пенсії за віком є – досягнення 60 років та наявність певного страхового стажу.

На момент досягнення пенсійного віку у особи має бути достатня кількість років страхового стажу. До нього включаються тільки ті місяці, за які був сплачений ЄСВ у розмірі не нижче мінімального. Якщо ж на цей момент стажу не вистачає – за нього доведеться доплатити ЄСВ або відпрацювати ще необхідну кількість років, – пояснила вона.

Як несплата ЄСВ вплине на розмір пенсії

Бухгалтер-практик зауважила, що розмірі пенсії у своїй більшості залежить від розміру заробітної плати, яку отримувала особа. При цьому кількість років трудового (страхового) стажу на нього практично не впливає.

Тобто стаж в першу чергу нам потрібен для того, щоб вчасно вийти на пенсію, – пояснила Колісник.

Експертка закликала звернути увагу ще й на те, що сплата ЄСВ має відношення не тільки до пенсії, а й до інших соціальних виплат. Наприклад, особи за яких оплачується ЄСВ, мають можливість:

  • отримувати лікарняні/декретні виплати від держави;
  • різні соціальні допомоги;
  • брати участь у державних програмах підтримки бізнесу/громадян.

Оплата ЄСВ – це не тільки внесок в забезпечення свого майбутнього, а й можливість отримати соціальні гарантії сьогодні, – підсумувала Ірина Колісник.

Хто може не сплачувати ЄСВ під час війни

У Державній податковій службі повідомили, що 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" № 2120-IX відповідно до якого з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом 12 місяців після такого припинення не сплачувати єдиний внесок за себе мають право:

  • фізичні особи – підприємці;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • члени фермерського господарства.

Крім того, на період мобілізації роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, ФОПи які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Раніше ми писали про те, коли в Україні відмовляться від "спрощенки" і повернуть ставку 5% для ФОПів 3-ї групи. Також ми розповідали, яке покарання може отримати ФОП, якщо не буде платити податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.