Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи можуть отримати лікарняні, але за певних умов – що треба знати

У Пенсійному фонді України роз'яснили, що додатково потрібно підприємцям для призначення лікарняних

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи в Україні можуть отримувати лікарняні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОП, що працює за загальною системою оподаткування, повинен подавати до заяви-розрахунку для отримання лікарняних додаткові документи.

Про це повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду України.

Якщо фізична особа – підприємець подає заяву-розрахунок за себе особисто, то до неї потрібно прикріпити скановані копії таких документів:

  • річний/довідковий звіт – в залежності від дати початку випадку непрацездатності (включаючи місяць настання випадку непрацездатності);
  • довідку про відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ від органів Державної податкової служби України (включаючи місяць настання випадку непрацездатності).

Для уточнення даних може виникнути необхідність додати до заяви-розрахунку інші документи (наприклад, копії платіжних доручень).

При цьому, довідковий звіт подається за ті періоди, що не потрапили до річного звіту.

Коли українцям можуть відмовити у виплаті лікарняних

Роботодавець може відмовити найманому працівникові у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином. У всіх інших випадках така відмова незаконна.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець в коментарі Pro Гроші пояснив, що лікарняні українцям виплачують на підставі документів, які надаються працівнику і містяться у відповідній базі даних.

Що стосується відмови від виплат, звичайно, вони незаконні. Бо саме законом передбачена обов'язковість здійснення зазначених виплат. Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише, якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Експерт зазначив, що в інших випадках підстав не здійснювати виплату лікарняних немає. У разі, якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, юрист радить спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат. У разі, якщо роботодавець не реагує на цю вимогу – звертатися до суду щодо примусового стягнення виплат.

Раніше ми пояснювали, чи можуть ВПО отримати лікарняні та декретні, якщо роботодавець опинився в окупації. Також ми розповідали, як виплачують лікарняні в Україні у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.