Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні поновили роботу термінали IBOX: які послуги знову доступні

З'ясовували, чому п'ять днів поспіль не працювали дуже популярні серед українців термінали

Фото: УНІАН, Ibox. Колаж: Pro Гроші

IBOX повертається: мережа платіжних терміналів знову працює

Фото: УНІАН, Ibox. Колаж: Pro Гроші

П’ять днів поспіль не працювала одна із найбільших термінальних мереж України ІBOX. Це трапилось через відкликання банківської ліцензії "Айбокс Банку".

Про це пише Forbes.

Із ким укладено новий договір

Відомо, що IBOX уклала договір із іншим партнером – фінкомпанією City24, розповіли журналістам на правах анонімності один з банкірів.

У IBOX згодом підтвердили цю інформацію. City24 має власну платіжну систему і понад 10 тисяч терміналів. При цьому у публічному повідомленні IBox підкреслили, що їхня юридична особа – ТОВ "Мєтапей" і АТ "Айбокс Банк" не є власником мережі терміналів.

12 березня стало відомо, що термінали самообслуговування IBOX відновили свою роботу, після призупинення через ліквідацію АТ "IBOX банк".

"Як і обіцяли – лише за три дні нашій команді вдалось відновити роботу всього парку терміналів, тому вже зараз вони працюють на повну потужність і готові приймати ваші платежі по основним послугам", – йдеться у повідомленні компанії в Facebook.

Серед них: Monobank, А-Банк, ПУМБ, ОТП Банк, Sportbank, Unex Bank, Lifecell, Vodafone, Kyivstar, тощо.

Раніше ми писали про те, що правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в "Айбокс Банку" та його ліквідацію з 7 березня 2023 року. Стало відомо про те, що банківську установу ліквідовують, а термінали підключають до іншого банку. У Monobank вже попросили поповнювати картку іншими способами.

У чому причина закриття

Відомо, що банк систематично порушував вимоги законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів.

"Рішення ухвалене через систематичне порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму", — зазначили в НБУ.

Зокрема, банку закидають неналежне виконання обов’язків щодо "перевірки клієнтів, ризик ділових відносин з якими є високим, які здійснювали діяльність із надання послуг з організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покеру".

"Частка фінустанови становила 0,1% від активів платоспроможних банків, тож виведення його з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України", — йдеться в повідомленні НБУ.

Вкладники зможуть повернути гроші через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі.

Хто є акціонерами

Акціонерами Айбокс Банку є Володимир Дробот, який володіє 73,92% акцій, та Олена Шевцова, яка володіє 24,98% акцій.

Банки на межі банкрутства

Заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова повідомила, що наразі в Україні є 66 платоспроможних установ, втім кілька мають операційні збитки, що виникли до початку повномасштабного вторгнення. Оскільки моделі функціонування були нежиттєздатними в мирних умовах, можна не сподіватися, що під час війни вдасться виправити ситуацію.

Поки невідомо, чи чекає на шість фінансових установ банкрутство. Власники можуть за власним бажанням відкликати ліцензію, щоб акціонери не втратили вкладення та ділову репутацію. Але ця опція доступна лише тим банкам, які здатні самостійно розрахуватися з кредиторами та клієнтами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Monobank "повісив" кредит на власницю заблокованої картки. Також ми повідомляли, чому клієнти ризикують втратити доступ до Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.