Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Monobank "повісив" кредит на власницю заблокованої картки – як це можливо

З невідомих причин гроші з картки monobank списалися в мінус, незважаючи на відсутність кредитного ліміту

Фото: Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка monobank погасила кредит, який не брала

Фото: Pinterest, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка monobank змушена виплачувати заборгованість по картці, хоча кошти сама не витрачала. Кілька разів з рахунку списалися гроші, до того ж не власні, а кредитні. Проте ліміт на карті не встановлено, тож виникає логічне питання – як це можливо.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Пані Анастасія розповіла, що має білу картку mono з нульовим кредитним лімітом, яка до жодних онлайн-сервісів не підв’язана. Одного дня невідомі особи намагалися кілька разів списати кошти в розмірі 300-400 грн, але транзакцію не вдалося здійснити, бо власних фінансів на рахунку не було, як і кредитних.

Клієнтка звернулася за порадою до співробітника банку та, слідуючи його інструкції, заблокувала карту. На жаль, це не допомогло захистити її від зловмисників. На картці з’явилися списання в мінусовий баланс, тобто українка отримала кредитну заборгованість на суму 2 195 грн. Цього разу представник monobank заявив, що клієнтка повинна погасити борг, але не зміг пояснити, яким чином кошти списалися в мінус без відкритого кредитного ліміту.

"Потім новий спеціаліст зв’язався зі мною і проінформував, що вони подали заявку в платіжну систему для повернення коштів. Тобто свою провину визнали. Але термін очікування – до 60 днів!", – обурено констатувала Анастасія.

Та додала, що через 3 тижні банк почав автоматично знімати гроші клієнтки з чорної картки для погашення заборгованості по білій. Жінка не розуміє, як можна спочатку допустити шахрайські дії, а потім без попередження забрати кошти, щоб закрити кредит.

Що відповіли в monobank

У відповідь на скаргу представники фінустанови зазначили, що під час установки на мобільний телефон додатка та при підв'язці картки до тих чи інших ресурсів клієнт погоджується з "Умовами та Правилами", даючи право списувати кошти в автоматичному режимі. При цьому система monobank не може відмовити ресурсу в запиті на отримання суми. Тож трапляються випадки, коли еквайр надсилає дані про взаєморозрахунок за наданою послугою, але грошей на карті немає.

Тоді списання може пройти повз інтернет-ліміт і спричинити мінус на рахунку, навіть якщо картка заблокована. Звісно, якщо клієнт оскаржує транзакцію, то фінустанова зобов’язана виставити диспут, щоб повернути суму. Але не може вплинути на час очікування, бо це залежить від конкретної платіжної системи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що клієнт Monobank втрапив у неприємну ситуацію з кредитом. Також ми повідомляли, чому клієнти ризикують втратити доступ до Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.