Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шість банків на межі банкрутства: у НБУ розповіли, як це вплине на ринок

З'ясувалось, що буде з ринком України після збанкрутування шести фінустанов

Фото: НБУ,УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шість банків на межі банкрутства

Фото: НБУ,УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У банківській системі України наразі 66 платоспроможних установ, однак, шість із них стикнулися з операційними збитками ще до початку повномасштабної війни.

Про це повідомила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Відомо, що моделі цих шести фінансових установ були нежиттєздатними й у мирних умовах – йдеться про невеликі та неактивні на ринку банки, тому обсяг ринкових зобов'язань вкрай незначний, якщо не нульовий.

Чи чекати на банкрутство

"Чи чекати нам їхнього банкрутства? У мене відповіді поки немає... А обсяг ринкових активів також практично відсутній, тому їхнє банкрутство на ринок ніяк не вплине", — зазначила Рожкова.

Катерина Рожкова наголосила, що це питання потрібно ставити власникам цих банків. У НБУ неодноразово пропонували їм відкликати ліцензію за власною ініціативою. Це можна зробити без втрат для акціонерів та їхньої ділової репутації. Однак дана опція доступна тільки тим банкам, які можуть самостійно розрахуватися зі своїми кредиторами й вкладниками.

Також зазначено, що зараз НБУ сконцентрував увагу на великих банках, які формують 90% активів та зобов'язань банківської системи. Рожкова пояснила, що вони становлять ядро системи, і потрібно забезпечити його стійкість.

Якими будуть ціни на продукти в перший місяць весни

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю сайту Pro Гроші наголосив, що ті загальні тенденції здорожчання продуктів, які є зараз, скоріш за все збережуться. Тобто, продовольчий кошик за березень здорожчає десь на 1,2-1,5% при тому, що ціни на продукти зростатимуть по-різному.

За словами експерта, лідерами здорожчання будуть овочі. Їх вартість традиційно сезонно зростатиме. Подорожчають цибуля та морква, хоча й зараз їхні цінники дуже змінилися. Картопля буде менше зростати в ціні, але загалом овочева група серйозно здорожчає.

Огірки та помідори також трошки зростуть в ціні, бо, скоріш за все, це буде імпорт. Це пов'язано з відсутністю електроенергії та її здорожчанням через використання дизельних генераторів, – каже Пендзин.

Він також наголосив, що однозначно здорожчає хліб, бо зазвичай цей продукт щомісяця зростає в ціні приблизно на 1,5%.

Щодо молочних продуктів, то їхня вартість може зрости, але несуттєво. Експерт зазначив, що це пов'язано з тим, що весною починається переведення худоби на відкриті майданчики, а якщо весна буде теплою, то молоко та сировина дорожчати не будуть.

Раніше ми писали про те, за скільки можна купити й продати іноземну валюту в обмінниках у кінці лютого. Також сайт Pro Гроші зазначав, які недоліки обміну валют є в банках та обмінниках. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.