Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні побільшало людей, які фінансово постраждали через війну – опитування

У травні зниження доходу відзначали 66% українців, тоді як в серпні цей показник зріс

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

70% українців постраждали фінансово через війну

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні у 70% людей знизився рівень доходу. Ще близько 33% українців втратили роботу.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Так, станом на серпень, 70% українців заявили, що фінансово постраждали через повномасштабну війну РФ проти України. У травні цей показник становив 66%.

Крім того, 33% втратили роботу. 10% респондентів повідомили, що унаслідок війни втратили майно, 9% – залишилися без житла.

95% українців відзначають, що не живуть комфортно на свій нинішній дохід. При цьому, вказують на певні матеріальні труднощі 40% чоловіків та 35% жінок, серйозні труднощі – 34% чоловіків та 26% жінок.

Сьогодні на свій дохід живуть комфортно лише 4% жінок та 7% чоловіків.

Окрім того, понад 81% опитаних заявили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії жертвували кошти на ЗСУ. 60% – гроші на гуманітарні потреби, 54% – дали притулок або допомогли ВПО, 37% – займалися волонтерством.

Що буде із зарплатами та робочими місцями у 2023 році

Відповідно до результатів опитування "Прогнози бізнесу на 2023 рік", лише кожен п'ятий керівник українських компаній планує наймати нових людей наступного року. При цьому, 53% керівників хочуть утримати команду без змін, а 28% підуть на скорочення штату. У той же час, варто зазначити, що в 2021 році більше половини компаній планували розширення штату.

Що стосується зарплат співробітникам, лише 1% компаній хочуть скоротити заробітні плати в 2023 році, а 26% залишать їх на поточному рівні. 73% запланували підвищення заробітної плати для співробітників, із них 40% підвищуватимуть її на рівні від 10% до 20%.

Як відомо, мінімальна заробітна плата з 1 січня становитиме 6700 гривень. Таку мінімалку закладено у проєкті держбюджету на 2023 рік.

Раніше ми писали про 5 проблем, які найчастіше заважають українцям знайти роботу під час війни. Також ми розповідали, що буде з зарплатами бюджетників в наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.