Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як керувати своїми кредитними картками та кредитами – лайфхаки від юриста

Більшість українців не вміють планувати свій бюджет, а тому часто потрапляють до боргової ями

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредит, як фінансовий інструмент, цікавий та потрібний

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредитні кошти неодноразово можуть виручити у скрутні часи, коли особистих грошей просто не залишилося. Та треба розуміти, що їх згодом треба повернути. Однак більшість з цим не справляється і люди потрапляють в боргову яму.

Про плюси та мінуси кредитних карток, а також про те, як правильно погашати борги перед банком у коментарі сайту Pro Гроші розповів юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський.

Плюси кредитів

  • Можливості використання в екстрених ситуаціях, коли бракує власних коштів чи додаткових резервів.
  • Гнучкість у плануванні свого бюджету, коли він відносно обмежений.
  • Можливість інвестувати у сфери, витрачаючи власні кошти, а кредитні використовувати на якісь побутові потреби. Тобто, розширення власних можливостей.

Мінуси кредитів

Оскільки у нас суспільство багато в чому посткомуністичне, то основ і уміння фінансової грамотності у багатьох не вистачає. Саме тому люди нераціонально використовують наявні ресурси, а зокрема – кредитки, – говорить експерт.

Українці беруть кредити чи користуються кредитками, а потім часто ці гроші не повертають. Все через те, що більшість не вміє планувати свій бюджет.

Як правильно погашати кредити, аби не зіпсувати кредитну історію

Найперше та найбанальніше – кредит треба погашати вчасно. Якщо сталася прострочка, то треба дивитися на те, чи передбачена сплата штрафних санкцій. Наприклад, на період воєнного стану штрафи чи пеня не застосовуються до несвоєчасно сплачених платежів. Але бувають винятки, якими намагаються користуватися банки.

Якщо сталася прострочка, звʼяжіться з працівником банку, попередьте його про це і запитайте, чи не нарахують вам якісь додаткові штрафи, – радить Сергій Савинський.

За словами експерта, коли відбувається прострочення платежу, то всі кошти, які зараховуються після цього, йдуть на погашення простроченої заборгованості, потім на проценти, а потім на саме тіло боргу.

Тобто, людина думає, що платить сам борг, а насправді це не так.

Коли краще не брати кредит, щоб не потрапити в боргову яму

Бажано кредити взагалі не брати, а особливо це стосується українців, які намагаються їх використовувати на споживчі цілі.

Кредит, як фінансовий інструмент, він цікавий, потрібний, наприклад, в тих випадках, коли людина бере його під інвестування у свій бізнес або для придбання нерухомості. Та в жодному разі це не повинно бути для того, аби купити якісь речі чи на розваги, – додає юрист.

Неправильне використання кредитних коштів може затягнути українців у боргову яму.

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям через борги в банках. Також ми писали, що в Україні хочуть спростити умови погашення кредитів аграріям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.