Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не всі платять за кредити сумлінно: що загрожує українцям через борги банкам

Розповідаємо, яка відповідальність передбачена для позичальників, які не виконують зобов'язання за кредитами під час війни

Фото: УНІАН, Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану в Україні не передбачено скасування нарахування відсотків за кредитами

Фото: УНІАН, Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В умовах війни українці, які мають кредити, розстрочки тощо, але не мають можливості заробітку, можуть прострочити зобов'язання за кредитом. Однак, чи понесуть українці якусь відповідальність у разі прострочення під час дії воєнного стану.

Про це розповів омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі.

Яка відповідальність передбачена за прострочення зобов'язань за кредитом?

За його словами, наразі чинним законодавством не передбачено скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами на період дії воєнного стану. Тобто, позичальник має й надалі сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

Проте, згідно з українським законодавством, під час воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення виконання грошового зобов’язання за відповідним договором, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції.

Тобто, українці не несуть відповідальність перед фінустановою, якщо прострочать зобов’язання за кредитом. Усі штрафи та пені не нараховуватимуться:

  • у випадку прострочення зобов’язань за кредитом не буде нараховано штрафні санкції, зокрема штраф, пеня та інші платежі, які вказані в кредитному договорі;
  • кредитор не має права підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки;
  • всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором, підлягають списанню.

За які кредити в Україні заборонили стягувати борги?

Йдеться про заборону відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально. А в Україні більшість кредитних договорів не посвідчують нотаріально, серед них:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочка на якісь товари тощо.

Таким чином, якщо кредитний договір не посвідчений нотаріально, то фінустановам у разі заборгованості клієнта доведеться звертатися до суду, а не до нотаріуса, як це було раніше.

Раніше ми розповідали, чи вигідно зараз позичати гроші в банку. Також ми писали, як законно не сплачувати кредит в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.