Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можливо все – як законно не сплачувати кредит в Україні

Один з найгірших варіантів – намагатися уникнути сплати боргу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Потрібно звернутися до кредитора

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сплата кредиту – важлива частина, однак не завжди можлива. Адже іноді життєві обставини можуть стати причиною того, що людина не може вчасно повернути гроші. Головне в такій ситуації – не приймати поспішних рішень.

Про це розповідає юристка Анастасія Шаховець.

Що може бути за несплату кредиту?

Штраф. Банки можуть нараховувати штрафні санкції за прострочену сплату кредиту, а також за несплату взагалі.

Погіршення кредитної історії. В майбутньому вам буде вже складніше взяти кредит.

Втрата майна. Фінустанова може звернутися до суду з позовом про відновлення прав банку на заставлене майно. Пізніше його продадуть на аукціоні, а отримані гроші використають для покриття боргу.

Судові процеси. Банк звернеться до суду. Якщо ви й після цього не повернете гроші, то суд накладе на вас санкції, такі як арешт майна або заборона на виїзд з країни та інші.

Як уникнути проблем із кредиторами?

"Якщо у вас виникли труднощі зі сплатою кредиту, то першим кроком повинно бути звернення до кредитора. Зазвичай вони готові допомогти вам, запропонувавши різні варіанти розв'язання проблеми, такі як реструктуризація боргу або тимчасове зниження платежів", – зазначає експертка.

Як законно уникнути сплати кредиту?

Варто розглянути можливість проведення процедури банкрутства. Вона може бути використана як спосіб захистити ваші права та інтереси, але тільки при дотриманні всіх необхідних правил.

Що робити для подачі заяви про банкрутство?

Вам треба подати заяву про банкрутство до суду від вашого імені. У заяві треба вказати повну інформацію про заборгованість, стан фінансових справ та активів боржника.

Після цього суд розгляне вашу ситуацію та прийме рішення щодо банкрутства.

"Якщо суд визнає вас банкрутом, то на вашу користь буде призначено процедуру санації або ліквідації. Санація – це процес відновлення фінансового стану боржника за допомогою реструктуризації боргів та інших заходів. Ліквідація – це процес продажу активів боржника з метою повернення коштів кредиторам", – додає експертка.

Як перевірити свою кредитну історію

Наразі фінустанови досить прискіпливо перевіряють дані позичальників. Але свою кредитну історію ви можете перевірити самостійно.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ), але заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Раніше ми розповідали, як українські банки можуть стягнути гроші з боржника. Також ми пояснювали, як заборонено "вибивати" борги в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.