Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В банках зʼявились пошкоджені купюри – про що треба знати українцям

НБУ дозволив десятьом банкам навмисно зіпсувати валюту, яка в них була

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ попередив можливу загрозу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У деяких українських банках з'явились пошкоджені купюри. Фінустанови зробили це навмисне. Однак клієнтам цих банків не треба турбуватися, адже пошкоджені банкноти вилучать з обігу й вони нікому не потраплять до рук.

Про це повідомила виконувачка обов'язків директора Департаменту грошового обігу НБУ Оксана Галиць.

Наприкінці 2021 року, коли чутки про майбутнє повномасштабне вторгнення стали топовою темою, Нацбанк зробив усе, аби зберегти грошові ресурси України. Також був розроблений комплекс заходів, який не дозволив би ворогові заволодіти готівкою, що зберігається в банках. Це було передбачено на випадок окупації місцевості, де розташований банк.

Аби гроші не дісталися ворогу, НБУ дозволив десятьом банкам навмисно псувати валюту, і три фінустанови скористалися цим.

"Враховуючи можливість проведення бойових дій або їхню можливу загрозу, Національний банк рекомендував банкам у разі неможливості вивезти готівку зі своїх відділень здійснити їх пошкодження, щоби привести банкноти в неплатіжний стан", – розповіла Галиць.

Однак наразі те, які банки пошкодили банкноти та скільки саме, на загал не розголошують.

НБУ скасував поняття "банківський день"

Раніше ми вже писали про те, що з 1 квітня в Україні більше не існує поняття "банківський день". Відтепер система переказів функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022. А це означає, що здійснювати міжбанківські платіжні операції можна в будь-який час, не чекаючи ранку чи закінчення вихідних.

НБУ запустив нову версію СЕП-4, завдяки якій послуги доступні українцям 24 години на добу 7 днів на тиждень. Як зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан, "відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України, подібні зміни відбуваються раз на покоління".

Детальніше читайте тут.

Коли скасують валютні обмеження

Також нещодавно голова НБУ Андрій Пишний назвав передумови, які дозволять скасувати всі валютні обмеження в Україні. На думку очільника, це стане можливим тільки за умови відсутності ризиків для макрофінансової стабільності.

Власне, значною проблемою є профіцит ліквідності, тобто постійна загроза виснаження резервів. Але завдяки останнім рішенням регулятора ситуацію можна виправити.

Плюс деякі кроки до скасування обмежень вже здійснені. Наприклад, з 14 лютого 2023 року компаніям дозволили платити за кордон за умови включення до Переліку страховиків. Також більше не потрібно надавати обслуговуючому банку індивідуальне рішення НБУ щодо дозволу на проведення валютних операцій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара. Також ми повідомляли, що в НБУ розповіли про нововведення, яке незабаром започаткують на фінансовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.