Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цей момент вже близько: в НБУ пояснили, що незабаром зміниться на фінансовому ринку

Голова Нацбанку пояснив, коли варто чекати на скасування усіх валютних обмежень і що для цього потрібно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В НБУ пояснили, коли відмовляться від валютних обмежень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Усі валютні обмеження в Україні скасують тоді, коли з'являться передумови, завдяки яким провести лібералізацію можна буде без суттєвих ризиків для макрофінансової стабільності країни.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Він пояснив, що наразі нагальною проблемою для фінансового ринку є значний профіцит ліквідності, який сконцентрований на поточних рахунках. Пишний вважає, що завдяки останнім рішенням регулятора цю ситуацію вдасться змінити.

"На мою думку, неабиякий позитив полягає у тому, що ми бачимо можливість, бачимо шляхи переходу в осяжній перспективі до етапу поступового скасування тимчасових валютних обмежень, які були запроваджені на початку повномасштабної війни. І що цей перехід може відбутися навіть до її завершення", — розповів він.

Андрій Пишний також зазначив, що фахівці вже підготували проєкт дорожньої карти для поступового пом’якшення валютних обмежень. Громадськості його ще представляли, адже перед цим напрацювання мають переглянути ключові стейкхолдери.

Валютні обмеження

Тим часом Нацбанк вже поступово скасовує валютні обмеження. Так, з 14 лютого 2023 року компаніям дозволили платити за кордон за умови включення до Переліку страховиків. Ще була скасована вимога про необхідність надання страховиком обслуговуючому банку індивідуального рішення Нацбанку щодо дозволу на проведення валютних операцій.

Які вимоги включення страховиків до переліку

  • відсутність упродовж року до дати подання звернення та протягом періоду перебування в Переліку страховиків застосованих до страховика заходів впливу за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (крім письмового застереження) у сфері реалізації спеціальних економічних та інших санкцій;
  • відповідність вимогам щодо прозорості структури власності, дотримання нормативів платоспроможності, достатності капіталу та ризиковості операцій,
  • дотримання вимог щодо ділової репутації страховика.

Раніше ми розповідали про те, чи роздумують у Нацбанку щодо скасування фіксованого курсу долара і коли це може статися. Також ми писали, як змінюється валютний ринок через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.