Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грядуть валютні зміни? Коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара

В Україні зафіксували курс долара після початку повномасштабної війни, однак НБУ може від нього відмовитися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні зафіксували курс долара на рівні 36,56 грн. Однак в НБУ вже спрогнозували, коли фіксований курс може змінитися.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Коли НБУ відмовиться від фіксованого курсу долара

За словами Андрія Пишного, це може відбутися тоді, коли в Україні покращаться макроекономічні показники та ситуація на валютному ринку, а інфляція стабілізується. До того моменту Нацбанк утримуватиме курс долара на рівні 36,56 грн.

"Торік інфляція становила 26,6%, а без фіксації курсу була б 34%. Таким чином, курс й надалі утримуватимуть на фіксованій позначці, поки інфляція не опуститься ще нижче", – каже голова НБУ.

Він також зазначив, що основними умовами зміни курсу стануть зменшення ролі Нацбанку у балансуванні ринку та повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань. У лютому курс долара помітно зміцнився, така тенденція продовжується й у березні. Тобто, ситуацію на валютному ринку наразі можна вважати більш-менш стабільною.

Що впливає на стабілізацію валютного ринку

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, що на стабілізацію вплинули кілька основних чинників, а саме:

  • рішення НБУ щодо збільшення норм обов'язкового резервування за вкладами на вимогу;
  • припинення монетизації дефіциту бюджету;
  • ритмічне надходження зовнішньої фінансової допомоги у запланованих обсягах;
  • продовження дії спеціальних депозитних продуктів;
  • підготовка до весняної посівної кампанії;
  • стабілізація валютних очікувань на тлі порівняно кращої ситуації в енергетиці та відсутності повномасштабної ескалації.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко зазначив, що на валютному ринку можна буде спостерігати тимчасові зміни курсу то в бік зростання, то в бік зменшення. Але їх варто вважати "ситуативними", адже у глобальному вимірі вони не здатні суттєво змінити кон’юнктуру ринку.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара протягом 20-26 березня. Також ми писали, як війна впливає на валютний ринок. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.