Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідків не уникнути? Які настрої на фінансовому ринку після краху банків США

Після банкрутства кількох великих банків у США варто переглянути систему регулювання, аби криза не посилювалась

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наслідки банківської кризи можуть затриматися надовго

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Закриття двох банківських установ у Сполучених Штатах Америки призвело до виникнення кризи на фінансовому ринку, наслідки якої можна відчувати ще протягом багатьох років, навіть якщо вдасться швидко запобігти посиленню нестабільності.

Про це розповів генеральний директор JP Morgan Chase Джеймі Даймон.

На початку березня поточного року оголосили про крах два банки США – Signature Bank і Silicon Valley Bank. Вони збанкрутували внаслідок миттєвого відтоку коштів вкладників, які за лічені дні забрали десятки мільярдів доларів. Це дало поштовх до роздумів інвесторів та аналітиків – чи виграють великі банки від кризи та як допомогти учасникам ринку пережити скрутні часи, аби зміцнити загальну систему.

На думку Джеймі Даймона, щоб не допустити масового краху, потрібно усунути першочергову загрозу, переосмисливши процес регулювання. Інакше наслідки будуть відчутні протягом багатьох років, що підірве довіру світової спільноти та самих американців до їхніх фінустанов.

"Будь-яка криза завдає шкоди всім банкам – факт, який відомий давно. Правда, що ця ситуація "принесла користь" великим банкам через приплив депозитів, які вони отримали від менших установ. Але уявлення, що крах може стати позитивом, є абсурдним", – зазначив Джеймі Даймон. І додав, що теперішній стан взагалі не можна порівнювати з глобальною фінансовою кризою 2008 року.

Що варто змінити у системі регулювання

Попри саму необхідність перегляду, гендиректор JP Morgan застеріг від надто різкого втручання. Більшість ризиків, включно з потенційними збитками від облігацій, утримуваних до погашення, помітні та враховані у систему, що свідчить про недостатність простого виконання нормативних вимог. Це довели SVB і пов’язаний з його банкрутством стрес у банківському середовищі.

"Ризиків багато, і управління ними вимагає постійного й пильного контролю в міру розвитку світу", – констатував очільник. Він наголосив на більш перспективному регулюванні, менш академічному та ширше готовому до співпраці.

Плюс важливо прискорити розвиток зелених технологій на багатьох рівнях, узгодивши низку практичних змін. Це завдання покладене на уряди, підприємства та неурядові організації, які здатні пришвидшити прогрес, комплексно вирішуючи фундаментальні проблеми.

Також Джеймі Даймон наголосив на сотнях випадків використання штучного інтелекту у виробництві, втім застеріг від необережності поводження з цією технологією.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ скасував поняття "банківський день" та розповідав, що саме змінилося для українців. Також ми пояснювали, чи потрібна банківська картка дитині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.