Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українки залишаться без соцвиплат? Що може скоро змінитися

Йдеться про матерів, які мають на банківському депозитному рахунку власні заощадження

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Матері-одиначки продовжують отримувати допомогу

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть урізати соціальну допомогу одиноким матерям. Відповідний законопроєкт вже розробили у Мінсоцполітики.

Про це пише Федерація профспілок України (ФПУ).

Автори проєкту постанови КМУ "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг та житлових субсидій" пропонують скасувати грошову підтримку від держави деяким жінкам, які самостійно виховують дитину (дітей).

Йдеться про матерів, які мають на банківському депозитному рахунку власні заощадження на суму понад 100 тисяч гривень. Влада буде враховувати всі банківські вклади, тому ця сума — це загальні заощадження.

Зверніть увагу, якщо у вас є понад 100 тисяч гривень, то вас можуть визнати фінансово незалежною, і ви не отримуватимете допомогу від держави.

Також автори законопроєкту пропонують враховувати дохід одиноких матерів і при призначенні їм субсидій. Правила будуть однакові для всіх. Якщо в одного із членів домогосподарства на банківському рахунку зберігається понад 100 тисяч гривень, то субсидія за законом сім'ї не належить.

Скільки наразі отримують матері-одиначки

На сьогодні Україна виплачує їм щомісячну матеріальну допомогу у розмірі 100% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку:

  • для дітей віком до 6 років – 2 272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн.

Деяким українцям автоматично не подовжили соціальні виплати

Раніше ми вже розповідали про те, що декому не подовжили автоматичне нарахування соціальних виплат. Виходить, що людям потрібно самостійно звертатися до відповідних служб, аби підтвердити право на грошову допомогу.

Автоматично не подовжили виплати:

  • малозабезпеченим сім'ям та одиноким матерям, які отримують виплати на дітей;
  • особам, які отримували тимчасову допомогу по досягненню загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію.

Які виплати люди продовжують отримувати:

  • допомога на проживання ВПО;
  • виплати дітям у складних життєвих обставинах (над якими здійснюють опіку чи піклування, хворим на тяжкі захворювання, що мають інвалідність тощо);
  • допомогу громадянам, які не мають права на пенсію та/або особам з інвалідністю; які мають інвалідність з дитинства або доглядають таких осіб;
  • виплати працездатним особам, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили перелік територій для виплат ВПО. Також ми писали, скільки виплачуватимуть військовим з 1 березня. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.