Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям автоматично не подовжили соціальні виплати – що робити

Розповідаємо, кому з українців потрібно знову підтверджувати право на отримання допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому з українців не подовжили автоматично виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям не подовжили автоматичне нарахування соціальних виплат, тому їм потрібно самостійно звертатися до відповідних служб, аби підтвердити право на грошову допомогу.

Про це повідомила пресслужба Мінреінтеграції.

Кому не продовжили виплати

Багатьом українцям, які отримують грошову допомогу від держави, виплати автоматично були подовжені, а саме:

  • допомога на проживання ВПО;
  • виплати дітям у складних життєвих обставинах (над якими здійснюють опіку чи піклування, хворим на тяжкі захворювання, що мають інвалідність тощо);
  • допомогу громадянам, які не мають права на пенсію та/або особам з інвалідністю; які мають інвалідність з дитинства або доглядають таких осіб;
  • виплати працездатним особам, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку.

Однак є певні категорії громадян, які тепер мають знову збирати всі необхідні документи та в соціальних службах підтверджувати право на грошову допомогу. Зокрема, автоматично не подовжили виплати:

  • малозабезпеченим сім'ям та одиноким матерям, які отримують виплати на дітей;
  • особам, які отримували тимчасову допомогу по досягненню загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію.

При цьому варто пам'ятати, що громадянам із цих категорій, які проживають у зоні активних бойових дій, виплати подовжать автоматично.

ООН поновила виплати українцям

Отримати грошову допомогу у розмірі 2 200 гривень можуть родини, які не отримували раніше виплати від міжнародних організацій. При цьому їхній дохід має бути менше ніж 5 400 гривень на особу.

Зокрема, гроші виплатять:

  • переселенцям, які перемістилися після 24 лютого 2022 року;
  • особам, які не виїжджали після 24 лютого, але постраждали від військових дій у Дніпропетровській, Полтавській, Одеській, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській, Харківській, Чернігівській, Сумській областях;
  • людям, які через військові дії були змушені залишити свої будинки, і повернулися до постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону).

Однак для громадян, які хочуть отримати допомогу, встановили обов’язкові критерії вразливості. Це має бути:

  • сім’я, яка має лише одного з батьків з дітьми молодше 18 років або з літніми людьми (55 років і старше);
  • сім’я, яку очолює одна одинока/кілька самотніх людей похилого віку (55 років і старше) або похилого віку з однією дитиною або кількома дітьми віком до 18 років;
  • сім’я з однією або декількома особами з особливими потребами;
  • прийомна сім’я, яка займається дітьми без супроводу, та дітьми, розлученими з батьками (необхідне документальне підтвердження).

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили перелік територій для виплат ВПО. Також ми писали, скільки виплачуватимуть військовим з 1 березня. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.