Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим зміняться з 1 березня: скільки отримуватимуть

Розповідаємо, як зміниться механізм виплат грошової винагороди військовим з 1 березня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться механізм виплат грошової винагороди військовим

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 березня змінився механізм виплат грошової винагороди військовим.

Про це йдеться в постанові №168.

Що зміниться

Відповідні зміни щодо грошової винагороди військовим були запроваджені ще на початку лютого, однак повної чинності вони набудуть саме з 1 березня 2023 року.

Грошову винагороду у розмірі 100 000 гривень отримуватимуть військові на лінії зіткнення, а виплату нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань.

Також таку суму виплат нараховуватимуть за конкретний період виконання бойових завдань:

  • військовослужбовцям ракетних військ і артилерії;
  • льотчикам;
  • морякам;
  • військовим медикам;
  • зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій.

Бійці, які виконують бойові завдання у складі військового органу управління, отримуватимуть грошову винагороду у розмірі 50 000 гривень. А виплати у розмірі 30 000 гривень нараховуватимуть військовим, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

При цьому винагорода у розмірі 30 000 гривень буде скасована для військових, які служать у військових частинах і підрозділах за межами фронту, а також строковикам, курсантам, офіцерам управлінь і штабів.

Коли військовий може вийти на пенсію

В Україні військові можуть вийти на пенсію не тільки за віком, а й за вислугою років. Для цього українцям потрібно мати не менше ніж 25 календарних років вислуги, незалежно від віку.

Наприклад, якщо при досягненні 45 років у день звільнення наявний стаж 25 років й більше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає служба, то військовослужбовець може одразу вийти на пенсію.

Розмір пенсій становить від 50% (звільненим у відставку за віком або станом здоров’я від 55%) до 70% відповідних сум їхньої грошового забезпечення. При цьому мінімальна пенсія за вислугу років не може бути меншою ніж 3 854 гривні.

За яких умов військові можуть достроково розірвати контракт із ЗСУ

  • За віком ― у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі.
  • За станом здоров’я ― на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.
  • У зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.
  • Через певні сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

Раніше ми розповідали, що в Україні змінили перелік територій для виплат ВПО. Також ми писали, що ООН поновила грошову виплату для українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.