Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим на соціально-побутові потреби: хто і скільки може отримати

Кошти виплачують згідно з рапортом на підставі наказу командира військової частини

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яку грошову допомогу виплачують військовослужбовцям

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Всім військовослужбовцям (окрім строковиків) належить додаткове грошове забезпечення на покриття соціально-побутових потреби. Кошти нараховують після подання рапорту зі вказаною підставою здійснення виплати.

Право на гроші визначене у постанові Кабінету Міністрів від 30.08.2017 р. № 704.

Документ передбачає, що командири в межах своєї частини можуть віддати наказ про відрахування військовослужбовцю фінансової допомоги в розмірі не більше місячного грошового забезпечення. Для цього мають бути відповідні причини, перелік яких визначено в окремому дорученні Міністра оборони № 2683 від 1 лютого 2023 року. Право на виплату мають особи рядового й начальницького складу раз на рік.

Аби військовим затвердили кошти для вирішення соціально-побутових питань, мають бути наявні наступні підстави:

  • смерть службовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
  • поранення при виконанні завдання;
  • наявність інвалідності, отриманої внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини;
  • лікування або реабілітація особи (за наявності підтверджувальних медичних документів, як от постанови військово-лікарської комісії), включно з онкологічними захворюваннями, туберкульозом, ВІЛ/СНІД, вірусним гепатитом B і C;
  • лікування чи реабілітація більше як 30 днів поспіль внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату тощо з тяжким перебігом або наслідками, які потребують багатоетапного хірургічного лікування, протезування, ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду та ін;
  • захоплення військовослужбовця в полон або визнання його безвісно зниклим (гроші виплачують родині).

Всі інші причини для нарахування одноразової матеріальної допомоги повинні підтверджуватися окремим рішенням Міністра оборони.

Як отримати гроші

Якщо військовий впевнений, що має право на грошову підтримку, йому потрібно звернутися до командира за місцем служби з рапортом, де вказується підстава та додаються документи. Начальство видасть наказ лише після отримання відповідного рішення від вищого командира за підпорядкованістю.

Як уже зазначалося, розмір не перевищує місячного грошового забезпечення, куди входять посадовий оклад, виплата за військове звання, надбавка за вислугу років і додаткові види нарахувань (окрім винагород). Зауважимо, ця допомога не є обов’язковою, втім навіть у разі звільнення зі служби українці можуть її отримати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як мобілізують чоловіків до 27 років та кого зараховують у запас. Також ми повідомляли, що загрожує ухилянтам від мобілізації, які сидять за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.