Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українкам затримують декретні виплати – коли вони надійдуть на рахунки

У Мінсоцполітики пояснили, чому виплати допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами призупинили

Колаж: Pro Гроші

В Україні призупинили декретні виплати

Колаж: Pro Гроші

В Україні затримуються виплати допомоги у зв'язку вагітністю та пологами через нестачу готівки.

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Вона запевнила, що попри те, що частина українок вчасно не отримала допомогу, необхідні кошти в бюджеті є.

"Люди можуть невчасно отримувати свої виплати тільки у зв’язку з тим, що в казначействі не завжди можуть бути готівкові кошти для розкидання на банківські рахунки. Бо в нас із введенням воєнного стану запроваджена конкуренція платіжок. Це означає, що першу платіжку казначейство завжди покриє, якщо вона йде з оборони чи на оборону. Тому соціальні платіжки можуть лежати, поки на них назбираються гроші", – пояснила Жолнович.

Міністерка закликала українців з розумінням поставитися до затримок соціальних виплат та запевнила, що вони обов'язково надійдуть.

"Ми обов’язково здійснимо всі соціальні виплати, але можливі декілька денні затримки з врахуванням цих обігових коштів на казначейських рахунках", – додала Жолнович.

В Україні хочуть скасувати лікарняні

З 1 січня 2023 року виплатами лікарняних займатиметься Пенсійний фонд, замість Фонду соціального страхування. При цьому в Україні планують розробити механізм подальшого скасування виплати лікарняних.

Після скасування таких виплат працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні коштом додаткових днів відпустки, які оплачуватиме роботодавець.

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітки розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Такий механізм має бути розроблений до 1 лютого 2023 року.

Тобто, працівникам, замість виплати лікарняних, просто продовжать щорічну оплачувану відпустку. При цьому у Мінсоцполітики зазначили, що фінансове забезпечення не перекладається повністю на плечі роботодавця.

Також роботодавцю не збільшуватимуть термін, протягом якого йому доведеться компенсувати своєму працівникові тимчасову втрату працездатності. Не передбачено також скорочення оплачуваної відпустки працівникам на ті дні, які вони хворіли.

Раніше ми писали про те, як пройти медичну експертизу для призначення пенсії по інвалідності під час воєнного стану. Також ми розповідали, що в Україні припинять виплати деяким ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.