Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть припинити виплати лікарняних: що відбувається

Розповідаємо, чому можуть припнити такі виплати та що чекати українцям далі

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть скасувати лікарняні виплати

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року виплатами лікарняних займатиметься Пенсійний фонд, замість Фонду соціального страхування. При цьому в Україні планують розробити механізм подальшого скасування виплати лікарняних.

Про це повідомляє видання sud.ua.

Що буде з виплатами

Після скасування таких виплат працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні за рахунок додаткових днів відпустки, які оплачуватиме роботодавець.

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітки розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Такий механізм має бути розроблений до 1 лютого 2023 року.

Тобто, працівникам замість виплати лікарняних, просто продовжать щорічну оплачувану відпустку. При цьому у Мінсоцполітики зазначили, що фінансове забезпечення не перекладається повністю на плечі роботодавця.

Також роботодавцю не збільшуватимуть термін, протягом якого йому доведеться компенсувати своєму працівникові тимчасову втрату працездатності. Не передбачено також скорочення оплачуваної відпустки працівникам на ті дні, які вони хворіли.

Як оформити лікарняний за кордоном

Особи, які евакуюватися в іншу країну, не втрачають право на соціальний захист. Для початку варто звернутися до лікаря за фактичним місцем проживання, який видасть документ, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності. Саме на його підставі приймається рішення про призначення виплат.

Потім за допомогою засобів онлайн-зв'язку, наприклад, електронної пошти чи месенджера, повідомити свого лікаря в Україні, з яким підписали декларацію, про потребу отримати медичний висновок.

На підставі іноземної виписки чи довідки з діагнозом лікар в Україні створить медвисновок дистанційно, а потім автоматично сформується е-лікарняний. Тобто нема потреби особисто приходити на прийом в медичний заклад. Отриманий електронний лікарняний потрібно направити роботодавцю, який на його основі складе заяву-розрахунок і подасть до Фонду соціального страхування для реєстрації та здійснення оплати.

Раніше ми розповідали, кому з українців американський фонд виплатить грошову допомогу. Також ми писали, що деяким ВПО припинять виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.