Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З 1 грудня низка соцвиплат в Україні зміняться – нові суми

Зокрема, зростуть розміри аліментів, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям змінять соцвиплати з 1 грудня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через збільшення прожиткового мінімуму з 1 грудня 2022 року в Україні зростуть розміри деяких соціальних виплат та пенсій.

Про це пише Biz.ligazakon.

Так, згідно з держбюджетом України на 2022 рік, з 1 грудня передбачене збільшення прожиткового мінімуму. Його розмір становитиме 2 589 гривень на одну людину з розрахунку на місяць (узагальнений показник). А для основних соціальних та демографічних груп населення прожитковий мінімум становитиме:

  • 2 272 грн – для дітей віком до 6 років;
  • 2 833 грн – для дітей віком від 6 до 18 років;
  • 2 684 грн – для працездатних осіб;
  • 2 093 грн – для осіб, які втратили працездатність.

Яким буде розмір соцвиплат з 1 грудня

Зростання прожиткового мінімуму спричинить зростання інших виплат:

  • пенсії – мінімальний розмір виплат за віком збільшать до 2 093 грн;
  • оплата праці – зарплати індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;
  • аліменти – мінімальний гарантований розмір цього виду виплат для дітей віком до шести років становитиме 1 136 грн, а для дітей віком від шести до 18 років – не менше 1 416,5 грн (50% прожиткового мінімуму). Проте мінімальний рекомендований розмір аліментів більший і становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто для дітей віком до шести років – 2 272 грн, а від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • допомога у зв’язку з вагітністю та пологами – 100% середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги з безробіття тощо) жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи. Тобто щонайменше 671 грн.

Скільки пенсіонерів отримують мінімальні виплати

За даними Пенсійного фонду, мінімальну пенсію в Україні отримують близько 1,5 млн пенсіонерів віком від 65 років, які мають необхідний стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30).

Підвищення з 1 жовтня мінімальної заробітної плати в країні з 6,5 тисяч до 6,7 тисячі гривень позначилося і на мінімальній пенсії, яка прив'язана до цього соціального показника. Наразі вона зросла до 2 680 гривень.

Водночас для пенсіонерів від 70 років із необхідним стажем розмір мінімальної пенсії збільшився до 3 000 грн.

Раніше ми писали, якої популярної послуги не буде у Київстару з 1 грудня. Також ми розповідали, яка з країн ЄС збільшує виплати українцям з 1 грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.