Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія по інвалідності: як пройти медичну експертизу під час воєнного стану

Розповідаємо, як можна пройти медико-соціальну експертизу під час війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для пенсії по інвалідності необхідно проходити спеціальну медичну експертизу

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для отримання пенсії по інвалідності в Україні необхідно проходити медико-соціальну експертизу (МСЕК).

Урядовий портал повідомляє, як це зробити у воєнний час.

Що для цього потрібно

Під час воєнного стану на території України спрощено процедуру проведення медико-соціальної експертизи. Наразі медико-соціальна експертна комісія здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Коли людина звертається за встановленням інвалідності та не може прибути на огляд, МСЕК може приймати рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Повторний огляд можна здійснити під час дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення/скасування. Усі виплати та пільги зберігаються до закінчення терміну проходження повторного огляду.

Йдеться лише про медико-соціально експертні комісії, які працюють на підконтрольній уряду України території. Вони працюють у штатному режимі, та разом з органами соціального захисту допомагають усім внутрішньо переміщеним особам у питаннях проходження медико-соціальної експертизи.

На територіях України, де тривають активні бойові дії, діяльність МСЕК припинено, а комісії переїжджають на безпечніші території.

Ознайомитись з адресою та контактними номерами телефонів усіх МСЕК в Україні, а також з новими адресами комісій із Донецької та Луганської областей можна, звернувшись за телефоном на "гарячу лінію" МОЗ: 0 800 60 20 19.

Що впливає на розмір пенсії по інвалідності

Українці, які втратили працездатність, мають право на отримання окремої соціальної виплати. Її розмір встановлюється лише після проведення медико-соціальної експертизи. У висновку вказуються причина, група, час настання інвалідності, термін її тривалості та інші дані, на основі яких Пенсійний фонд визначає суму виплат.

Розмір залежить від кількох факторів. По-перше, від пенсії за віком, оскільки з неї обчислюють частку у відсотках. По-друге, від групи інвалідності. По-третє, від страхового стажу: до нього додають період від дня встановлення інвалідності до шістдесятирічного віку.

Пенсійне забезпечення загалом вираховують за такою схемою:

  • 100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
  • 90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
  • 50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

Раніше ми розповідали, як можна отримати додаткові роки страхового стажу для нарахування пенсії. Також ми писали, кому у грудні не нарахують надбавку до пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.