Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українка в окупації залишилася без пенсії – чому ПриватБанк розірвав договір

Українці на тимчасово окупованій території ПриватБанк відмовив в обслуговуванні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк розірвав договір з мешканкою Нової Каховки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мешканка Нової Каховки у Херсонській області поскаржилася на ПриватБанк, який заблокував клієнтці доступ до додатка та розірвав договір про обслуговування, не пояснивши причини.

Історію опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Марія Васильєва мешкає на тимчасово окупованій території. 17 лютого вона не змогла відкрити додаток Приват24, прочитавши на екрані повідомлення: "З метою безпеки послуга недоступна. Зверніться до чату або 3700". Зателефонувати жінка, зрозуміло, не могла, тож спробувала отримати відповіді на питання в чаті. Зв’язатися з оператором теж виявилося нелегко, втім після кількох спроб фахівець дав зворотний зв'язок.

Щоб верифікувати особу, довелося провести відеодзвінок, інакше оператор не погоджувався давати відповіді на питання, пов’язані з доступом до Приват24. Виявилося, що банк в односторонньому порядку прийняв рішення розірвати договір і закрити всі рахунки клієнтки. Причому без попередження.

"Просять надіслати заяву з реквізитами іншого банку, щоб переслати кошти з рахунків. А лист від ПриватБанку мені відправлять за місцем реєстрації. Цікаво, яким чином? Це як розуміти? Я отримую пенсію за втратою годувальника на картку, і це єдиний засіб для проживання на даний момент", – поскаржилася користувачка.

Вона не може звернутися до Пенсійного фонду, щоб урегулювати питання зі зміною реквізитів і перерахуванням фінансової допомоги на інший рахунок, оскільки на окупованій території немає доступу до українських відомств. Виходить, жінка залишилася без коштів, оскільки ПриватБанк не планує надалі відновлювати обслуговування.

Що відповіли у ПриватБанку

У відповідь на скаргу представники фінустанови зазначили, що діяльність банку регулюється вимогами чинного українського законодавства та нормативно-правовими актами Національного банку. Чомусь у ситуації з клієнткою, яка мешкає на Херсонщині, застосували Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

Відповідно до його норм, ПриватБанк як суб'єкт первинного фінансового моніторингу здійснив перевірку особистих рахунків клієнтки та виявив фінансові операції, що унеможливлюють подальшу співпрацю. У коментарях до скарги інші користувачі зауважили, що чимало банків України припиняють обслуговування людей з окупованих населених пунктів.

Нагадаємо, раніше з’являлася інформація про початок масштабної перевірки Міністерством фінансів пенсіонерів і правомірного отримання ними грошового забезпечення. Втім офіційно позбавити пенсії можна лише в чотирьох випадках: відомство має неправдиві відомості про особу, пенсіонер проживає за кордоном, у випадку його смерті або неотримання призначеної виплати протягом шести місяців поспіль.

Тож достеменно невідомо, чи пов’язаний цей фінмоніторинг з проблемою, яка виникла в авторки скарги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк без попередження списав гроші з картки клієнтки. Також ми повідомляли, що клієнт ПриватБанку не зміг оплатити покупку на ОЛХ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.