Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк без попередження списав гроші з картки клієнтки – в чому причина

Банк двічі списав кошти з картки за замовлення, а повернення змусив чекати 90 днів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк двічі списав гроші з карти клієнтки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка скористалася послугою онлайн-замовлення товарів в інтернет-магазині "Ашан". Відправивши кошти як оплату, вона невдовзі отримала сповіщення про друге списання з карти ПриватБанку, хоча не робила жодних дій та не підтверджувала операцію.

Скаргу опублікувала на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком zhanna34, розповіла, що 31 січня оформила замовлення на сайті магазину та сплатила його пенсійкою карткою. Система підтвердила переказ коштів, а представники Ашану відправили товари двома посилками. Перша надійшла 3 лютого, і тоді ж в додатку з’явилося сповіщення про повторне списання особистих коштів на оплату замовлення.

Причому клієнтка не підтверджувала операцію, а просто побачила інформацію про завершену транзакцію. Вона зателефонувала на гарячу лінію та поспілкувалася з оператором, який спершу намагався переконати, що жінка помилилася і просто "дивиться не туди". Схожий меседж клієнтка отримала під час розмови зі співробітником банку в чаті Приват24.

Нарешті українка "не витримала відмовок" і надіслала фотографії виписки. Через 40 хвилин було оформлено запит на повернення грошей, втім без пояснення, скільки чекати виконання. У відділенні, куди пішла обурена клієнтка, щоб отримати відповіді на питання, заявили про необхідність обробки звернення. Це може тривати 90 днів.

"Тобто двічі списати – можна, а повернути – ні. Ашану прийшла одна оплата, тобто банк тримає гроші у себе. За балансом очевидно подвійне списання, але до тих пір, поки не пропонуєш взяти й порахувати, співробітники крутять платівку "збій у системі, баланс не оновився, чекайте добу (3, 5, 10 днів 10), ви не туди дивитеся…", – констатувала жінка.

Що відповіли у ПриватБанку

Представники фінустанови зазначили, що під час здійснення оплати картою "за кадром" відбувається безліч операцій. Спершу банк-еквайер (який обслуговує інтернет-магазин) направляє дані в платіжну систему для авторизації. Вона своєю чергою перенаправляє ці дані банку-емітенту (який випустив картку), попередньо провівши перевірки для безпеки операції.

Потім банк-емітент перевіряє можливість проведення конкретної транзакції (ліміти, баланс, блокування, коректність введених даних за карткою тощо). За результатом перевірки відбувається схвалення чи відмова здійснення оплати, що повідомляється зворотним шляхом. Якщо всі кроки пройшли успішно, то підсумок клієнти бачать на сайті інтернет-магазину та в додатку Приват24.

Проблема помилкового повторного списання торговою точкою може виникнути у випадку відсутності необхідних коштів на рахунку. Коли еквайер направляє запит на конкретну суму, вона блокується на картці до моменту списання. Але інколи це затягується, залежно від платіжної системи чи регіону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк змінив ліміти видачі готівки в касах. Також ми повідомляли, що ПриватБанк не повернув валюту клієнту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.