Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова допомога від ООН: що зможуть отримати 1 млн українців на зиму

Пересічні українці можуть звернутися до місцевої влади, щоб розповісти про потреби і стати на облік для отримання гуманітарної підтримки

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати зимовий набір від ООН

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наближається холодна осінь, а за нею не менш проблемна зима, що означає для українців потребу запасатися теплими речами, продовольством, обігрівачами, паливом тощо. Кластер ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні має намір допомогти нашим громадянам, виділивши зимові набори.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Кластер тісно співпрацює з Мінреінтеграції, а також місцевими та регіональними владами щодо підготовки до зимового періоду. Минулий рік показав, що не можна недооцінювати ницість ворога, який хотів позбавити всіх українців світла і тепла. Щоб допомогти нашим громадянам пережити наступну зиму, ООН забезпечить до 1 мільйона осіб спеціальними наборами.

Туди будуть входити речі першої необхідності, з якими мороз відчуватиметься менше. Як уточнив координатор Кластера Джон Вейн в інтерв’ю, набори міститимуть:

  • зимові високотемпературні ковдри;
  • матраци;
  • покривала;
  • електричні та твердопаливні обігрівачі.

Окремим видом допомоги планують зробити паливо, тобто дрова та вугільні брикети. Всі потреби узгоджуватимуть з гуманітарними партнерами, які займатимуться купівлею та доставкою дров. За словами Джона Вейна, всього на заходи потрібно орієнтовно 200 млн доларів.

"Також ми можемо надавати допомогу в грошовій формі, але для цього маємо повністю розуміти ринок. Оцінка цінової ситуації на ринку палива, доступного в різних регіонах, є ще одним завданням та частиною нашої роботи з координації зусиль, аби забезпечити такий вид допомоги", – констатував координатор Кластера ООН.

Щоб отримати набір чи будь-яку іншу допомогу від ООН, потрібно виконати основний протокол, доступний більшості українців, – звернутися до місцевої влади. Саме цей орган залишається беззаперечним механізмом підтримки громадян.

Що буде з відключеннями світла у жовтні

Раніше ми розповідали, що, попри стабільну ситуацію в енергосистемі, деякі області України розробили графіки відключень електроенергії з наступного місяця. Але, за уточненням голови правління Укренерго Володимира Кудрицького, це не означає, що вже у жовтні їх почнуть застосовувати.

Найближчим часом вимкнень світла не очікується, але це залежить від безпекової ситуації. Тобто у разі масованих ракетних обстрілів і пошкодження об’єктів критичної енергетичної інфраструктури не виключено, що доведеться знову позбавляти людей електроенергії.

"На вересень і жовтень ми не прогнозуємо якихось проблем з покриттям споживання. Електроенергії вистачає в системі", – зауважив Кудрицький.

Але маючи досвід минулої осені, коли 11 жовтня відбулася перша масована ракетна атака, що призвела до перебоїв зі світлом, бажано заздалегідь подбати про наявність теплого одягу, павербанків, обігрівачів, ковдр та інших засобів зігрівання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці отримають житло у санаторіях. Також ми повідомляли, що деяким українцям виділять 130 000 грн допомоги і розповідали, хто у списку претендентів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.